BREXIT: absența unui acord este „probabil inevitabilă”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.10.2018 - 11:51
Dominic Raab și Michel Barnier(dreapta)/ Foto: Guliver/Getty Images

Un Brexit în absenţa unui acord între Londra şi Bruxelles este ”probabil inevitabil”, a declarat luni Sammy Wilson, purtătorul de cuvânt al Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), care susţine guvernul britanic condus de Theresa May.

SHARE

''Dată fiind modalitatea în care Uniunea Europeană s-a comportat şi colţul în care a pus-o pe Theresa May, nu există niciun acord pe care să îl întrevăd în prezent şi care să se bucure de o majoritate în Camera Comunelor (...) Aşadar, este probabil inevitabil să ajungem la final fără a avea un acord'', a spus Wilson, citat de Reuters.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. UE nu vrea o ”frontieră dură” între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, ceea ce ar însemna ca Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Astfel, s-ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării. 

Guvernul May se bazează pe sprijinul unioniştilor nord-irlandezi, după ce Partidul Conservator a pierdut majoritatea în parlamentul de la Londra în urma alegerilor de anul trecut.

Săptămâna aceasta, liderii statelor UE, reuniți în Consiliul European, speră să ajună la un acord final privind Brexitul acceptabil şi pentru guvernul britanic, astfel încât, pe 17-18 noiembrie, cu prilejul unui summit extraordinar, să fie definitivată declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre Londra şi Uniunea Europeană.

”Probleme cruciale nerezolvate”

Duminică seara, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a anunțat, după întâlnirea cu secretarul britanic responsabil de Brexit, Dominic Raab, că au rămas probleme cruciale nerezolvate.

"Ne-am întâlnit azi cu Dominic Raab şi echipa de negociatori a Regatului Unit. În ciuda unor eforturi intense, unele probleme-cheie sunt încă deschise, inclusiv mecanismul de protecţie pentru Republica Irlanda/Irlanda de Nord, pentru evitarea unei frontiere dure", a scris Barnier pe Twitter. El a precizat că va informa despre discuţii cele 27 de state membre ale UE şi Parlamentul European.

Dominis Raab s-a deplasat la Bruxelles pentru o întâlnire urgentă cu Barnier, după ce oficiali europeni au informat mass media, sub protecția anonimatului, că premierul britanic Theresa May este pe punctul să accepte un mecanism de protecţie pentru menţinerea temporară - posibil pe termen nelimitat - a Regatului Unit în uniunea vamală cu UE.

Potrivit Reuters, după întrevederea Raab- Barnier, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE (fără Marea Britanie) li s-a transmis că încă nu a fost convenit un acord cu Marea Britanie privind condiţiile Brexitului, dar că negocierile continuă. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te