BREAKING NEWS Finlanda a anunțat oficial intenția de a se alătura NATO. Ce câștigă Turcia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.05.2022 - 14:46
Finlanda a anunțat oficial intenția de a se alătura NATO/foto: indianews

Finlanda anunță oficial intenția de a se alătura NATO printr-o decizie istorică care pune capăt neutralității menținute de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

SHARE

Finlanda a anunțat duminică intenția de a solicita aderarea la NATO, a informat AP News.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și prim-ministrul Sanna Marin au făcut anunțul la o conferință de presă comună la Palatul Prezidențial din Helsinki.

Citește și

Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra Azovtal după ce Ucraina a câştigat Eurovision- surse ucrainene

VIDEO Organizatorii Eurovision au schimbat votul României pentru Moldova. Au dat 12 puncte Ucrainei

Intenția de aderare va fi susținută de Parlamentul finlandez în zilele următoare, a informat AP.

O cerere formală de aderare va fi apoi depusă la NATO săptămâna viitoare. 

Biroul lui Niinisto a anunțat intenția de a solicita aderarea invocând modul în care situația de securitate a Finlandei s-a schimbat de când Rusia a invadat Ucraina.

Turcia și-a negociat avantaje ca să fie de acord cu extinderea


Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avut sâmbătă o întâlnire tripartită cu omologii săi suedezi și finlandezi cu privire la cererile lor de aderare la NATO.

„M-am întâlnit la Berlin cu colegii mei Ann Linde din Suedia și Haavisto din Finlanda, pe marginea Reuniunii Informale a Miniștrilor de Externe ai NATO”, a scris Cavusoglu pe Twitter.

Vineri, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nu are „o opinie pozitivă” cu privire la aderarea celor două țări la Alinață, deoarece „Suedia și Finlanda sprijineau în mod deschis și angajat organizația teroristă PKK/YPG”.

Evaluând declarația președintelui turc cu privire la procesul de aderare al Suediei și Finlandei la NATO, ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a spus: „Ca și UE, credem că PKK este o organizație teroristă”.

Potrivit cotidianului suedez Aftonbladet, Linde se va întâlni cu Cavusoglu și duminică.

„Nu este adevărat că nu vom clasifica PKK drept organizație teroristă. Dacă a apărut o astfel de percepție, trebuie clarificată", a adăugat aceasta.

Problema care trebuie clarificată de Suedia este referința la YPG, sprijnită și de SUA, dar catalogată de Turcia drept „ramura siriană a PKK”.

Turcia dorește ca PKK/YPG să nu mai aibă reprezentanțe și legături cu guvernele celor două țări nordice.

Pe de altă parte, Turcia vrea să-și reia contractele suspendate cu SUA din industria militară, din cauza achiziționării sistemului antiaerian S-400 de la Rusia.

„Întărirea industriei de apărare a Turciei va sprijini NATO și va ajuta la pacea regională, globală”, a declarat vicepreședintele Partidului AK, de guvernământ, aflat într-o vizită la Washington. Acesta a declarat că SUA sunt „foarte pozitive” în ceea ce privește acordul F-16.

Contractul, de 6 miliarde de dolari ar include vânzarea a 40 de avioane de luptă F-16V nou construite și kituri de modernizare pentru 80 de modele F-16 C/D pe care Forțele Aeriene Turce le au în inventar.

Guvernul turc a cerut F-16 și kiturile de modernizare în octombrie 2021, iar ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat pe 8 aprilie că discuțiile „progresează pozitiv”.

Turcia a fost eliminată din programul avioanelor de luptă F-35  în 2019 pentru achiziția sistemului rusesc de apărare antirachetă S-400.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te