Borisov se întâlneşte cu Erdogan şi Putin la Istanbul pentru a inaugura Turk Stream

DE Adelina Sahlean | 07.01.2020 - 12:25
Foto: Bussines Review UE

Primul ministru Boiko Borisov se va întâlni cu președintele turc, Recep Erdogan, și cu președintele rus, Vladimir Putin, la data de 8 ianuarie. Discuția va avea loc la Istanbul și va fi dedicată livrărilor de gaze către Bulgaria prin gazoductul Turk Stream.

SHARE

Premierul bulgar este invitat de preşedintele Erdogan la inaugurarea Turk Stream, scrie 24chasa, citată de Rador.

Invitația președintelui Turciei pentru Borisov a ajuns pe 29 decembrie 2019, a aflat ziarul „24Chasa”. Cu doar o săptămână mai devreme, președintele SUA, Donald Trump, a elaborat legea bugetului militar al SUA pentru 2020 care impune sancțiuni companiilor implicate în implementarea proiectelor ruseşti pentru gazoductele North Stream II şi Turk Stream.

Acest lucru a creat temeri că Bulgaria ar putea fi de asemenea afectată, deoarece Balkan Stream este de fapt a doua conductă a gazoductului turcesc, care va furniza Bulgariei mai mult de 19 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an.

Cu toate acestea, peste 12 miliarde de metri cubi de gaz vor ieşi direct din Bulgaria către Serbia. Cantitatea rămasă va rămâne în țară atât pentru consumul intern, cât și pentru aprovizionarea planificatului hub de gaze Balkan, din care va fi livrat combustibil în Europa Centrală și de Est.

Bulgaria a fost selectată pentru continuarea Turk Stream în iunie 2018. Atunci, ştirea a fost anunţată de președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite a premierului bulgar la Moscova. Putin a subliniat în mod special în faţa lui Borisov că Bulgaria primește deviația de la Turk Stream la insistenţele lui Erdogan.

Înainte de întâlnirea sa cu Putin şi Erdogan, la data de 8 ianuarie, Borisov va avea o discuţie specială cu secretarul de stat adjunct pentru afaceri politice al SUA, David Hale. La Sofia, Hale va lua parte la primul dialog strategic Bulgaria – SUA, prevăzut în acordul încheiat în noiembrie de Boiko Borisov şi preşedintele SUA, Donald Trump.

Printre subiecte vor fi şi proiectele pentru gazoducte noi şi hubul Balkan, au explicat surse diplomatice. Întâlnirea cu trimisul special al SUA va avea loc la Sofia, miercuri dimineaţă, a aflat ziarul „24 Chasa”. După această întâlnire, premierul Borisov va zbura către Istanbul, unde, de la ora 14:00, începe ceremonia de inaugurare oficială a Turk Stream. În afară de preşedinţii Putin şi Erdogan, la Istanbul va mai fi pentru ceremonie şi directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.