VIDEO Unde sunt amplasate bombele nucleare ale SUA din Europa. Cât de aproape sunt de România

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.10.2022 - 08:07

Aproximativ 150 de bombe nucleare gravitaționale americane B-61 sunt staționate în cinci țări din Europa: Belgia, Germania, Țările de Jos, Italia și Turcia.

SHARE

Potrivit Campaign for Nuclear Disarmament, guvernele acestor țări nu au declarat niciodată oficial prezența acestor arme, dar importanți lideri în stat au confirmat acest lucru. 

Amplasarea face parte din politica de apărare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). În timp de pace, armele nucleare din țările non-nucleare sunt păzite de forțele americane. Atât țara-gazdă, cât și SUA ar trebui apoi să aprobe utilizarea armelor, care ar fi lansate de avioanele primei.

Când aceste bombe au fost amplasate inițial, țintele au fost statele est-europene. Pe măsură ce Războiul Rece s-a încheiat și aceste state au devenit parte a Uniunii Europene și, în unele cazuri, a NATO, practica a devenit provocatoare, destabilizatoare și periculoasă.

Există o opoziție puternică ca aceste arme să fie amplasate în Europa, inclusiv din partea unor guverne ale națiunii gazdă. Germania, Belgia și Țările de Jos au cerut toate, fără succes, eliminarea armelor nucleare americane din țările lor.

La Summitul din 2018, NATO a declarat că „politica de descurajare” a Alianței se bazează pe armele nucleare americane desfășurate în Europa.

Unde sunt bombele?

Sursa: Reddit.com

Până la 20 de bombe nucleare sunt depozitate în următoarele locații: baza aeriană Kleine Brogel din Belgia, baza aeriană Büchel din Germania și baza aeriană Volkel din Olanda.

În Italia sunt depozitate în jur de 70 de bombe, distribuite între bazele aeriene Aviano și Ghedi.

100 dintre aceste bombe au fost depozitate la RAF Lakenheath din East Anglia, dar au fost îndepărtate în 2008, în urma protestelor populare persistente la baza aeriană. Acest lucru a pus capăt a 50 de ani de arme nucleare americane în Marea Britanie.

Tensiune cu Turcia

Se estimează că 50 de bombe sunt depozitate la baza aeriană Incirlik din Turcia. Depozitarea unui stoc atât de mare de arme nucleare într-o regiune atât de volatilă este problematică. Deosebit de îngrijorător este faptul că baza se află la mai puțin de 70 de mile de Siria distrusă de război.

Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați

În timp ce Turcia este oficial un aliat al SUA și un membru al NATO, tensiunile crescute din ultimele luni au evidențiat riscurile potențiale ale situației actuale. În decembrie 2019, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat chiar că va închide baza, ceea ce ar lăsa neclar statutul armelor nucleare.

Arme nucleare tactice

Nu doar faptul că aceste arme nucleare sunt localizarte în Europa atrage critici. Există o preocupare larg răspândită și cu privire la tipul de arme nucleare. O bombă B-61 este o armă nucleară tactică, adică mai mică și mai „utilizabilă” decât armele nucleare strategice.

Armele nucleare tactice sunt mai vulnerabile decât armele nucleare strategice la acțiuni teroriste, din cauza dimensiunii lor în general mai mici, a numărului mai mare, a distribuției largi și a tehnologiei de securizare mai puțin sofisticate.

În 2013, administrația SUA a inițiat un program de prelungire a duratei de viață pentru modelele actuale B-61 desfășurate în Europa, prelungindu-le cu până la 30 de ani durata de viață și îmbunătățindu-le semnificativ capacitățile.

Citește și: VIDEO Un nou asediu al Rusiei asupra Kievului. Cel puțin 5 explozii au fost raportate luni dimineața

Noul model, B61-12, poate fi direcționat cu precizie și pătrunde în pământ. Randamentul bombei poate fi ajustat, făcând-o mai utilizabilă, motiv pentru care este de așteptat să coste peste 8 miliarde de dolari. 

Mai mult, Belgia, Germania, Italia și Țările de Jos și-au modernizat sau intenționează să își modernizeze bombardierele. Împreună, aceasta reprezintă o îmbunătățire semnificativă a capacității nucleare americane în Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te