VIDEO Bombardierele strategice americane B-52H pot distruge flota rusă din Marea Mediterană

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.09.2022 - 15:30

Două bombardiere strategice americane B-52 ”Stratofortress”, integrate cu forțe aeriene franceze și italiene au desfășurat un exercițiu de lovire a navelor militare rusești aflate în Marea Mediterană.

SHARE

Începând cu mijlocul lunii august, patru bombardiere strategice B-52H din cadrul Aripii 5 Bombardament a Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) au fost dislocate la Baza Aeriană britanică Fairford, având scopul principal de a descuraja o eventuală agresiune a Rusiei la adresa țărilor membre NATO.

Următoarele zile au fost pline pentru aviatorii americani, care au zburat pe flancul estic al Alianței patrulând de la Marea Baltică până la Marea Neagră, zone în care densitatea de forțe ruse este una deosebit de ridicată.

Dar după ce spre finalul lunii august, navele militare rusești au pătruns până în nordul Mării Adriatice, încercând să monitorizeze armada NATO din Mediterana, în special portavionul american Harry Truman, conducerea militară a Alianței nord-atlantice a verificat un scenariu de răspuns la un posibil atac rusesc asupra flancului sudic al NATO.

Astfel, pe 31 august, două bombardiere strategice ale USAF, care au decolat de la baza aeriană Fairford, au zburat deasupra Franței și Italiei, de unde au simulat lansarea de rachete și bombe, loviturile fiind coordonate cu controlorii de atac terminal comun (JTAC) aliați din cele două țări, potrivit unui comunicat de presă al Comandamentului Aerian Aliat (AAC) de la Ramstein, Germania.

Citește și: Vacanța de vară va rămâne exagerat de mare: 11 săptămâni. Germania, Polonia, Franța: sub 9 săptămâni

În spațiul aerian francez, aeronavele americane au fost escortate de avioane de luptă multirol Rafale ale Forțelor Aeriene franceze.

Pe lângă scenariul de angajare a unor ținte cu ajutorul JTAC, bombardierele B-52H au desfășurat și exerciții aeroterestre cu Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) franceze și italiene, a mai precizat AAC în comunicatul de presă.

În activități a fost implicat și un aparat fără pilot MQ-9 MQ-9 Reaper, care a contribuit la coordonarea bombardierelor cu forțele aflate la sol.

Având o cantitate de muniție impresionantă la bord, cele două B-52 pot scufunda doar ele, toate navele de luptă rusești din Marea Mediterană.

Bombardierele strategice B-52H pot transporta până la 32 de tone de rachete și bombe. Dintre aceste muniții, reține atenția racheta de croazieră JASSM-ER, cu raza de acțiune de peste 925 de km, un bombardier putând lua la bord până la 20 de astfel de arme.

Aceste rachete nu sunt dedicate misiunilor antinavă, dar nu este exclusă prezența la bordul bombardierelor a rachetelor LRASM (varianta JASSM-ER pentru lovituri antinavă). În prezent, USAF testează integrarea LRSAM pe B-52, dar nu se știe niciodată cu siguranță, cât de rapid pot evolua aceste teste.

Pe de altă parte, prezența aeronavei fără pilot, MQ-9 Reaper, la exercițiu, cu ajutorul căreia se poate coordona precis o rachetă sau o bombă pe orice țintă, face posibilă întrebuințarea chiar a JASSM-ER împotriva navelor.

Citește și: Procentul elevilor care nu ar lua testul PISA este mai mare decât cel prezentat oficial

Astfel, cele două bombardiere pot lansa de la o distanță sigură – de exemplu de deasupra Alpilor - un total de 40 rachete, cu care pot scufunda sau avaria cele patru nave de luptă rusești (un crucișător, un distrugător, o fregată și o corvetă) din Marea Adriatică, despre care presa a relatat, că monitorizează mișcările navelor NATO.

Desigur, NATO sau SUA nu au recunoscut că exercițiile au vizat explicit Gruparea navală operativă rusă din Marea Mediterană, dar demostrația de forță este evidentă și arată încă o dată cât de vulnerabile sunt activele rusești din zonă.

Nu se pune problema că Marina NATO din Mediterana nu este suficient de puternică pentru a neutraliza gruparea navală rusă. Scopul exercițiului a fost de a demonstra, încă o dată, paleta mare de lovire pe care Alianța nord-atlantică o are la dispoziție, ceea ce oferă o mare flexibilitate comandanților militari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te