Are personalitate bipolară și este dependentă de medicamente. Primeşte o stea, pe Walk of Fame

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.05.2023 - 16:55
Carrie Fisher, Prinţesa Leia, din "Războiul Stelelor" - Foto: Profimedia Images

Actriţa legendară care avea o personalitate bipolară, era dependentă de droguri şi prescripţia de medicamente, a primit în sfârşit o stea pe Hollywood Walk fo Fame, la aproape şapte ani după ce a plecat din această lume. Nimeni nu o va uita pentru un rol.

SHARE

Ziua de ieri, 4 mai, a fost declarată neoficial Ziua Anuală „Războiul Stelelor”.

Actriţa Carrie Fisher este pe Hollywood Hall of Fame, postum

A fost o sărbătoare dulce-amăruie pentru fanii de la Hollywood, deoarece actrița Carrie Fisher, Prințesa Leia, din "Star Wars", care a murit la vârsta de 60 de ani, în anul 2016, a primit o stea postumă, pe Walk of Fame.

Alături de un grup mare de fani, droizii „Războiul Stelelor” R2-D2 și C-3PO și o pereche de Stormtroopers veniţi la ceremonie, au fost prezenţi actorul Mark Hamill, regizorul J.J. Abrams și președintele Lucasfilm, Kathleen Kennedy.

"Este trist că nu e cu noi astăzi, asta ar fi făcut sărbătoare perfectă, dar ea nu și-ar dori să fim triști. Ar vrea să ne distrăm, ar vrea să râdem", a spus Hamill, care l-a jucat în franciza de lung-metraje pe fratele Leiei, Luke Skywalker.

Citeşte şi: VIDEO Cât costă „Bicicleta zburătoare” inspirată din Star Wars. Intră în producție de serie

Fiica lui Fisher, actriţa Billie Lourd, a fost prezentă, pentru a-și reprezenta mama la ceremonie și pentru a primi cea de-a 2.754-a stea de pe Hollywood Boulevard.

Ea a glumit, spunând că mama ei i-ar spune că nimeni nu este cu adevărat faimos până când nu vor deveni un distribuitor de bomboane Pez, conform Reuters.

"Mama mea este o dublă babă: o distribuitoare de bomboane Pez și are o stea pe Hollywood Walk of Fame. Mamă, ai reușit", a spus Lourd.

Citeşte şi: VIDEO Ro2D2, cel mai „inspirat” robot liceean din România, pleacă în SUA, la Campionatul Mondial

Privind-o pe mama ei în „Războiul stelelor”, în rolul Prințesei Leia, Billie Lourd şi-a schimbat percepţia despre ea.

"Atunci mi-am dat seama că Leia este mai mult decât un personaj. E un sentiment, este forță, este har, este duh, este feminitate la maxim, știe ce vrea și obține", a spus Lourd.

„Nu are nevoie de nimeni care să o salveze, pentru că se salvează singură și chiar îi salvează pe salvatori și nimeni nu ar fi putut să o interpreteze ca mama mea”, a spus fiica actriţei.

Dar cine a fost Carrie Fisher?

Îşi poreclea simptomele

În timpul aparițiilor din filmele "20/20" și "The Secret Life of the Manic Depressive", cu Stephen Fry, Fisher a vorbit public despre diagnosticul ei, de tulburare bipolară, dar și despre dependența ei de cocaină și medicamente prescrise pe bază de rețetă.

Carrie Fisher a spus că consumul de droguri era o formă de auto-medicație; a folosit medicamente pentru durere, cum ar fi Percodan, pentru a reduce simptomele maniacale ale tulburării ei bipolare.

Ea a dat porecle stărilor sale bipolare: Roy era „călătoria sălbatică a unei stări de spirit” și Pam era cea „care stă pe mal și plânge”.

Droguri, ca să se simtă normală

„Drogurile m-au făcut să mă simt mai normală. M-au cuprins”, a explicat ea, pentru revista Psychology Today, acum 22 de ani, conform Wikipedia

Fisher a discutat despre amintirile ei, Wishful Drinking și alte diferite subiecte, cu Matt Lauer, de la "NBC's Today", în același an.

Ea a dezvăluit că ar fi refuzat rolul Prințesei Leia dacă și-ar fi dat seama că i-ar oferi statutul de celebritate, care a îngreunat viața părinților ei.

Electroşocuri, ca să-şi sufle "cimentul din creier"

Acest interviu a fost urmat de o apariție similară, la "The Late Late Show", cu Craig Ferguson, pe 12 decembrie 2008, unde a discutat despre tratamentele ei de terapie electroconvulsivă (ECT).

La un moment dat, a primit aceste tratamente ECT la fiecare șase săptămâni, pentru a i se „sufla cimentul” din creier, cum s-a exprimat actriţa. În anul 2014, ea a spus că nu mai face tratamentul cu electroşocuri.

La "Imperiul contraatacă", consuma cocaină

Într-un alt interviu, Fisher a dezvăluit că a consumat cocaină, în timpul filmărilor pentru "The Empire Strikes Back".

„Încet-încet, mi-am dat seama că consumam ceva mai multe droguri decât alți oameni și îmi pierdeam discernământul, în această problemă”, a remarcat ea. În 1985, după luni de abstinenţă, ea a luat o supradoză accidentală, cu o combinație de medicamente prescrise și somnifere.

A fost dusă de urgență la spital, creând întorsătura de evenimente care a generat o mare parte din materialul din romanul și scenariul ei, "Cărți poștale de la margine".

Întrebată de ce nu și-a asumat rolul protagonistei poveștii sale, pe care o numise Suzanne, în versiunea filmică, Fisher a remarcat: „Am jucat-o deja pe Suzanne”.

Nu mai respira

După ce a terminat etapa europeană a turneului ei de lansare a cărţii (ultima ei apariție TV a fost într-un episod din filmul "8 din 10 pisici", în Marea Britanie, difuzat pe 21 decembrie 2016), Fisher se afla într-un zbor comercial, pe 23 decembrie 2016, de la Londra, la Los Angeles, când a avut o urgență medicală, cu aproximativ cincisprezece minute înainte de aterizarea aeronavei.

Un pasager așezat lângă Fisher a anunţat că aceasta nu mai respira. Un alt pasager i-a făcut actriţei resuscitarea, până când paramedicii au sosit la fața locului.

Serviciile de urgență din Los Angeles au fost contactate când echipajul de zbor a anunţat că un pasager nu a răspuns la încercările de resuscitare, înainte de aterizare.

Pe ventilaţie artificială

Fisher a fost dusă cu ambulanța, la Centrul Medical "Ronald Reagan UCLA", unde a fost plasată pe un ventilator mecanic.

În dimineața zilei de 27 decembrie 2016, după ce a fost la terapie intensivă timp de patru zile, legendara actriţă americană Carrie Fisher, a cărei evoluţie filmică în seria "Războiul Stetelor", în rolul Prinţesei Leia, a fascinat generaţii de cinefili, a încetat din viaţă, la vârsta de 60 de ani, la Centrul Medical UCLA.

Fiica ei, Billie Lourd, a confirmat moartea mamei sale, într-o declarație către presă. Multe dintre starurile și regizorii ei din Războiul Stelelor și din alte filme și-au împărtășit gândurile despre moartea ei.

Nu se ştie exact de ce a murit

Pe 9 ianuarie 2017, Departamentul de Sănătate Publică din Los Angeles a eliberat un certificat de deces în care se menționa „stop cardiac/amânat” drept cauză a morții, fiind de așteptat mai multe teste.

Cauza exactă a morții nu a putut fi determinată, dar apneea în somn și acumularea de colesterol, pe pereții arterelor, ar fi fost printre factorii care au contribuit la deces.

Un raport complet din 19 iunie 2017 arăta că Fisher avea cocaină în organism, precum și urme de heroină, alte opiacee și ecstasy. Raportul medical mai arăta că ancheta nu a putut stabili când a luat drogurile și dacă acestea au contribuit la moartea ei.

Femeie inteligentă şi creativă

Carrie Fisher era o femeie inteligentă şi creativă. A scris opt cărţi, dintre care patru de nuvele şi încă patru cărţi de non-ficţiune, şase scenarii de film, două piese de teatru.

A înregistrat audio o superbă versiune a 29 de sonete ale lui William Shakespeare, numită Take All My Loves, lansată chiar în anul plecări actriţei, 2016.

Fisher s-a descris ca fiind o „agnostică entuziastă, căreia ar fi fost fericită să i se arate că există un Dumnezeu”.

Protestantă, simpatizantă a iudaismului

A fost crescută protestantă, dar a participat adesea la slujbele evreiești (credința tatălui ei), cu prietenii evrei ortodocși.

În anul 2016, Colegiul Harvard i-a acordat lui Fisher Premiul anual pentru realizări remarcabile în domeniul umanismului cultural, menționând că „activismul său direct și sinceritatea despre dependență, boli mintale și agnosticism au avansat discursul public asupra acestor probleme, cu creativitate și empatie”.

Fisher a fost o susținătoare a mai multe cauze, inclusiv susținerea femeilor, drepturile animalelor și cauze LGBT. A fost deschisă cu privire la experiențele ei, de îngrijire a prietenilor care aveau SIDA, contribuind financiar la diverse organizații legate de boala SIDA și virusul HIV.

Ea fost de asemenea membru onorific al consiliului pentru Fundația Bipolară Internațională și în 2014 a primit Premiul "Heart of Gold", pentru munca sa cu "The Midnight Mission".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te