Într-un comunicat, Patriarhia a anunţat că "îşi reînnoieşte decizia deja luată, conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei".
De asemenea, Patriarhul Filaret Denisenko al Ucrainei a fost repus ”în funcţia sa ierarhică", după ce fusese excomunicat de Biserica Ortodoxă Rusă. El a fost astfel pedepsit pentru că, după ce Ucraina și-a obținut independența în 1991, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană și s-a autoproclamat patriarh al acesteia.
Amenințări
Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că în Ucraina ar putea avea loc revolte dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova.
Alexandr Volkov, purtător de cuvânt al Patriarhului rus Kiril, a declarat, citat de agenția Interfax, că Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relaţiile cu Constantinopolul, după ce a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
"Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie", a apreciat Volkov.
„Fantezii șoviniste”
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat satisfacţia față de decizia Patriarhiei de la Constantinopol. "Decizia de a acorda autocefalie Ucrainei a fost luată (...) Am obţinut astăzi autocefalia.(...) Decizia Constantinopolului înseamnă sfârşitul definitiv al iluziilor imperiale şi al fanteziilor şoviniste ale Moscovei(...) Este vorba despre o victorie a binelui asupra răului, a luminii asupra tenebrelor", a declarat Poroșenko la postul național de televiziune.