Biserica Ortodoxă rusă a cumpărat proprietăți în Norvegia cu vedere la bazele navale ale NATO

DE Daniel Toșa | 20.10.2022 - 10:16
Biserica Ortodoxă rusă a cumpărat proprietăți în Norvegia cu vedere la bazele navale ale NATO - FOTO: Profimedia

Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat mai multe obiecte imobiliare în apropierea unor baze militare din Norvegia. Experții speculează cu privire la motivele acestora.

SHARE

În casa de rugăciune pustie din Bergen, pare să nu fie nimeni prezent. La ferestre sunt vizibile cruci, felinare și alte relicve religioase, relatează Dagbladet Bergen.

Prin ferestrele de la subsol, se poate vedea o simplă sală de ședințe, cu fețe de masă albe din plastic pe mese. Pe rafturi sunt cărți. Într-un colț, se află jucării pentru copii. Dar la etajul principal, toate ferestrele sunt acoperite de perdele groase.

Înainte ca congregația rusă să cumpere casa din Haakonsvern, se aduna în centrul orașului. Acum, au o clădire aproape de cea mai importantă bază navală din Norvegia. Priveliștea lor asupra bazei este "neplăcut de bună", spune un expert în securitate.

Dagbladet Bergen relatează că congregația din Bergen nu este singura parohie rusă care cumpără imobile în apropierea unor obiecte de importanță strategică.

Ar putea Putin să deghizeze bisericile în „case conspirative”?

Citește și: Tarife RCA: creștere și de 40% într-un an. Ai sub 30 de ani? Plătești 1.500 lei chiar pentru 90 cai

De exemplu, în Stavanger, un fost lider al congregației ortodoxe ruse locale deține o proprietate în apropierea Centrului de război comun NATO de pe Jatta. Locuința este situată la un kilometru de importanta facilitate militară și la aproximativ cincisprezece minute de mers pe jos.

Alfa Sefland Winge, care cercetează infrastructura critică din punct de vedere social și pregătirea la Academia Navală, declară pentru Dagbladet Bergen că proprietățile deținute de ruși, cum ar fi Haakonsvern, pot reprezenta o problemă.

Citește și: Spionii britanici avertizează: Putin ar putea face un test nuclear deasupra Mării Negre

„Ar putea exista posibilitatea ca astfel de clădiri să fie folosite în alte scopuri decât cele religioase. Dar nu am nicio bază pentru a spune că se întâmplă aici". Cu toate acestea, ea se întreabă de ce biserica s-a mutat din centrul orașului într-un loc mai puțin central, aproape de baza navală.

Patriarhul Kirill suține războiul din Ucraina

Cercetătorul și expertul în Rusia Pol Kolsto de la Universitatea din Oslo declară pentru Dagbladet Bergen că Biserica și puternicul său lider, Patriarhul Kirill, sunt cunoscuți ca fiind apropiați de președintele Putin și de Kremlin.

Publicația din Norvegia spune că, de pe aceste proprietăți, pot fi urmărite semnalele electronice, pot fi bruiate aceste semnale sau pot fi lansate drone, potrivit cne.news.

„Patriarhul ortodox rus de la Moscova și episcopul din Murmansk îl susțin pe Putin și s-au pronunțat în favoarea războiului, cu declarații destul de tulburătoare. Este clar că Biserica din Bergen este supusă Patriarhiei Moscovei”, a declarat ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te