Biden a cerut o reexaminare a acordului de la Doha, n-ar vrea să retragă trupele din Afganistan

DE Miruna Moldoveanu | 12.02.2021 - 14:58
Trupele americane ar trebui să părăsească Afganistanul în mai, dar talibanii nu renunță la violență/FOTO: Facebook

Preşedintele SUA, Joe Biden, se confruntă cu „serioase dileme” în Afganistan, pe măsură ce se apropie data prevăzută pentru retragerea completă a trupelor SUA, în timp ce talibanii nu par deloc pregătiţi să renunţe la violenţe, a spus un înalt responsabil diplomatic american.

SHARE

Administraţia SUA a ordonat o reexaminare a acordului semnat cu talibanii în februarie 2020 la Doha, care prevedea retragerea totală a forţelor americane până la 1 mai, în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor şi al angajamentului lor de a negocia un acord de pace cu guvernul afgan.

Aceste convorbiri de pace, deschise în septembrie la Doha, progresează încet şi în Afganistan nu trece nicio zi fără explozia unei bombe, atacuri împotriva forţelor guvernamentale sau o tentativă de asasinat punctuală împotriva unei personalităţi a societăţii civile, notează AFP.

"Nivelul violenţelor rămâne foarte, foarte ridicat, ceea ce este şocant şi profund dezamăgitor", a declarat un înalt responsabil al Departamentului de Stat american pentru AFP în această săptămână la Kabul, sub rezerva anonimatului. "Aceasta afectează incontestabil climatul pentru orice acord de reglementare a conflictului afgan", a adăugat el.

Talibanii neagă orice fel de responsabilitate în atentatele punctuale şi gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat cea mai mare parte din ele. Washingtonul nu are nicio îndoială însă asupra celor care sunt adevăraţii responsabili.

"Din punctul nostru de vedere, talibanii sunt responsabili pentru marea majoritate a asasinatelor punctuale", a afirmat interlocutorul AFP, care consideră că aceştia au creat un "ecosistem al violenţei".

"Această situaţie are clar obiectivul de a demoraliza cetăţenii, de a adăuga îndoieli oamenilor asupra guvernului lor şi ideea că o victorie a talibanilor este de neevitat", a adăugat el.

Potrivit lui, administraţia Biden, care rămâne hotărâtă să aplice acordul de la Doha, se confruntă în prezent cu "serioase dileme".

După semnarea acestui acord, insurgenţii au încetat să atace forţele americane, care nu au pierdut niciun soldat în luptă de un an. Dar dacă Washingtonul decide să menţină trupe pe teren după termenul din mai, ele vor deveni cu siguranţă din nou ţinte.

Şi dacă se retrag în totalitate, SUA vor lăsa fragilul guvern afgan la bunul plac al unui adversar dispus la orice pentru a ajunge la putere, ceea ce ar putea duce la noi masacre pe care comunitatea internaţională va fi dificil să le ignore, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te