În timpul acestei discuţii, care a avut loc pe insula indoneziană Bali şi a durat trei ore, Joe Biden a avertizat că SUA "vor continua să opună o concurenţă viguroasă" Chinei, însă a apreciat că "trebuie lăsate deschide canalele de comunicare", precizează comunicatul.
Joe Biden a denunţat în timpul acestei întrevederi cu Xi Jinping acţiunile "agresive" ale Chinei faţă de Taiwan, acţiuni care, potrivit lui, subminează pacea şi securitatea în regiune, relatează Agerpres, citând AFP.
Preşedintele american a evocat de asemenea "îngrijorările sale în ceea ce priveşte atitudinea provocatoare" a Coreei de Nord, apreciind că "toţi membrii comunităţii internaţionale" trebuie să "încurajeze" Phenianul "să acţioneze în mod responsabil".
Nu în ultimul rând, preşedintele american şi omologul său chinez au convenit asupra "opoziţiei" lor faţă de orice recurgere la arme nucleare în Ucraina, a anunţat Casa Albă, în timp ce Beijingul refuză să condamne invazia rusă.
"Preşedintele Biden şi preşedintele Xi şi-au reiterat acordul asupra faptului că un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată şi nu poate fi niciodată câştigat, şi au subliniat opoziţia lor faţă de orice recurgere sau ameninţare de recurgere la arme nucleare în Ucraina", informează comunicatul Casei Albe.
Cei doi au convenit că secretarul de stat american Antony Blinken se va deplasa în viitorul apropiat în China.
La rândul său, potrivit agenţiei de presă chineze Xinhua, Xi Jinping l-a avertizat pe omologul său american "să nu se depăşească linia roşie" în problema Taiwanului.
"Problema Taiwanului este chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, soclul fundamentului politic al relaţiilor sino-americane şi prima linie roşie care nu trebuie depăşită în relaţiile chinezo-americane", l-a atenţionat Xi pe Biden, potrivit Xinhua.
Aceasta a fost prima întrevedere între liderii celor două puteri rivale de când preşedintele Biden a ajuns la Casa Albă, întrevedere care a avut loc în ajunul summitului G20 care se va desfăşura marţi şi miercuri în insula indoneziană Bali.
În ultimii trei ani, rivalitatea dintre cele două cele mai mari economii mondiale s-a intensificat, pe măsură ce China câştigă în putere şi în siguranţă, punând din nou sub semnul întrebării leadershipul american şi situaţia geopolitică după cel de-Al Doilea Război Mondial.