Berlinul avertizează asupra unei crize umanitare la frontiera Polonia-Belarus, asaltată de refugiați

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.10.2021 - 21:27
Criză umanitară la frontiera Polonia-Belarus/foto: afp

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel îndeamnă Polonia să trateze refugiații „în conformitate cu legislația europeană, internațională, cu valorile europene, chiar dacă președintele din Belarus este responsabil de această criză.

SHARE

Germania a declarat vineri că este îngrijorată de deteriorarea crizei umanitare de-a lungul frontierei Poloniei cu Belarusul, în timp ce migranții din Orientul Mijlociu continuă să se deplaseze acolo în încercarea de a intra în UE.

Vorbind reprezentanților mass-media din capitala Berlinului, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a declarat: „Cred că primul lucru pe care trebuie să-l spun din nou este că liderul din Belarus, Lukașenko, instrumentalizează refugiații și migranții și acest lucru este complet inacceptabil. Și în același timp, o protecție eficientă a frontierelor trebuie să respecte întotdeauna umanitatea și legislația aplicabilă. "

„Din punctul de vedere al Guvernului federal, este în primul rând important ca oamenii care se află acum la graniță, cei care caută protecție, să primească rapid sprijinul necesar, mai ales acum, odată cu scăderea temperaturilor. Să primească hrană, medicamente necesare. Soluții umanitare pentru aceste persoane trebuie găsite rapid ", a adăugat el.

Se știe deja că mai mulți migranți au murit în zona de frontieră în ultimele săptămâni.

Polonia construiește în prezent un gard de-a lungul frontierei de 418 kilometri.

La 2 septembrie, a fost declarată o stare de urgență de 30 de zile pe o bandă de frontieră cu o lățime de 3 kilometri. În consecință, lucrătorilor din domeniul ajutorul umanitar și reprezentanților mass-media nu li se permite să intre în zona de criză.

Citește și

Polonia prelungeşte starea de urgenţă la frontiera cu Belarus din cauza numărului mare de migranți

Domenico Lucano, „primarul migranților”, condamnat la închisoare pentru favorizarea refugiaților

 

Varșovia a prelungit starea de urgență cu încă 60 de zile.

„Frontiera bielorusă-poloneză a înregistrat 529 de încercări de trecere ilegală în ultimele zile. 18 cetățeni irakieni și alte patru persoane au fost reținute pentru că au ajutat migranții ilegali să treacă granița: un cetățean libanez, un cetățean polonez, doi cetățeni din Ucrain”, se arată într-un raport al Gărzii de frontieră poloneză.

În septembrie, s-au raportat 7.535 de încercări de trecere a frontierei polono-bieloruse. 

În total, din august, peste 10.000 de migranți au încercat să treacă ilegal frontiera poloneză de pe teritoriul Belarusului. Peste 1.200 de imigranți ilegali au fost reținuți și plasați în centre speciale din Polonia.

Autoritățile au constatat că aproximativ 50 dintre aceștia reprezintă o potențială amenințare la adresa securității țării, deoarece sunt implicați în organizații teroriste și bande criminale.

Într-o rezoluție bazată pe un raport al Anne-Mari Virolainen (copreședinte al Comisiei pentru migrație, refugiați și persoane strămutate) și adoptată în urma unei dezbateri urgente, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) impune „oprirea instrumentalizării” situației actuale cu migranții. Adunarea a declarat că presiunile migrației și azilului la frontiera Belarusului cu Letonia, Lituania și Polonia au fost „orchestrate de autoritățile din Belarus ca răspuns la sancțiunile UE impuse Belarusului pentru încălcări dure ale drepturilor omului”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te