Beniamin Netanyahu încearcă încă o jonglerie, poate cea mai dură de până acum

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.03.2023 - 15:58
Beniamin Netanyahu încearcă încă o jonglerie, poate cea mai dură de până acum - Foto: Flickr/Paul Kagane

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu, care a prosperat politic mult timp asmuţind forţele politice una împotriva celeilalte, este prins între coaliția sa de extremă dreaptă și furia publicului față de planul guvernului de a slăbi sistemul judiciar.

SHARE

Cu puțin mai mult de un an în urmă, se părea că povestea de succes politic a lui Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv lider al Israelului, era aproape încheiată.

Beniamin Netanyahu încearcă încă o jonglerie

În afara puterii, se lupta să-și păstreze relevanța. Procurorii le-au oferit avocaților săi un acord de recunoaștere a vinovăției, care i-ar fi permis să evite închisoarea, în procesul său de corupție, aflat în curs, în schimbul părăsirii politicii timp de șapte ani.

Negocierile au eșuat, procesul continuă, iar Netanyahu, care neagă acuzațiile de corupție, şi-a terminat anul trecut al treilea mandat de prim-ministru. Aceasta i-a cimentat reputația de magician, care poate scăpa de orice cămașă de forță politică.

Luni seară, Bibi Netanyahu a încercat să facă o manevră la fel de îndemânatică. După ce a insistat săptămâni întregi, cu o revizuire judiciară profund controversată, care a divizat societatea israelienă, Netanyahu a căutat să găsească o altă soluţie de fugă.

Citeşte şi: Beniamin Netanyahu suspendă schimbările din Justiţie: "Nu voi conduce Israelul la un război civil"

Revizuirea va fi amânată, a anunțat el, după o zi de proteste cu mize mari, greve și negocieri în culise, cel puțin până după vacanţa de Paște a Parlamentului, lăsând deschisă posibilitatea unui compromis mediat cu Opoziția, conform The New York Times

Iar coaliția sa de extremă dreapta și ultraconservatorii religioși se vor clătina, cel puțin până la următoarea criză.

Aparent, a fost genul de act de compromis, în care a excelat întotdeauna Beniamin Netanyahu. Cu excepția faptului că acesta s-ar putea dovedi a fi cel mai greu de realizat.

Citeşte şi: De ce au refuzat piloții israelieni de la ElAl să îl ducă pe premierul Netanyahu la Roma

Este o provocare care, la fel ca criza socială care a apărut în ultimele zile, îl va consuma și îi va distrage atenția de la prioritățile pe termen lung, cum ar fi consolidarea legăturilor diplomatice ale Israelului cu lumea arabă și colaborarea cu Statele Unite, pentru a combate amenințarea programului nuclear al Iranului.

„Este magicianul care scoate întotdeauna un iepure din pălărie”, a spus Anshel Pfeffer, un biograf din Netanyahu. „Acum îi este din ce în ce mai greu să găsească iepuri”, a adăugat acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te