Belgia scoate genul din cărţile de identitate, pentru înregistrarea persoanelor „nonbinare”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.11.2021 - 18:13
Belgia scoate genul din cărţile de identitate, pentru înregistrarea persoanelor „nonbinare”. / Foto: new.in-24.com

Guvernul belgian urmează să suprime înscrierea genului în cărţile de identitate, pentru a face posibilă înregistrarea persoanelor ”nonbinare”, relatează RTBF.

SHARE

Guvernul federal al lui Alexander de Croo s-a angajat să lupte împotriva ”inegalităţilor de gen”, iar ministerele Justiței şi Afacerilor Interne au pregătit un proiect de lege în vederea suprimării categorilor binare, bărbat sau femeie, considerate ”neconstituţionale” în Belgia.

”Vrem să punem în aplicare acest lucru rapid”, a declarat o purtătoare de cuvânt a secretarei de stat însărcinate cu egalitatea genurilor, egalitatea şanselor şi diversitatea Sarah Schlitz, Jessika Soor.

Dispoziţiile unei legi ”transgen” de la 25 iunie 2017 au fost catalogate drept extrem de ”constrângătoare” şi ”discriminatorii” de către Curtea Constituţională belgiană.

Citește și: Piedone face „showbiz” la S5: actrița Eugenia Șerban, alături de Zăvo, în echipa sa de consilieri

În 2019, Curtea a cenzurat parţial această lege, stabilind că nu le permte persoaneor ”nonbinare (persoane care nu se identifică nici bărbaţi şi nici femei) să se înregistreze ca atare”, potrivit cotidianului belgian de limbă olandeză De Standaard.

Guvernul belgian a propus mai întâi genul ”X” persoanelor care nu se recunosc în opţiunile ”masculin” sau ”feminin”.

Până la urmă, Executivul belgian a decis să suprime complet înscrierea sexului în cartea de identitate, potrivit unei note politice cu privire la anul 2022, trimisă de către Guvern Curţii.

Ministerul Afacerilor Interne urmează să analizeze aspecte tehnice cu privire la consecinţele unei asemenea suprimări asupra călătoriei cetăţenilor belgieni şi cu privire la distribuirea acestei noi cărţi de identitate.

Citește și: Leo de la Strehaia are ofertă de job în închisoare. Neobișnuit cu munca, îi e frică că nu face față

Guvernul reflectează, apoi, la o înregstrare a genului într-un ”mod care să includă”, scrie De Staandard.

Acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unui ”al treilea sex”, a unui sex ”nonbinar” sau în alt fel, potrivit publicaţiei.

În acest sens, Guvernul se angajează la o dezbatere socială largă cu experţi, precum Institutul Egalităţii Femeilor şi Bărbaţilor (IGVM), în cadrul unor audieri în Parlament.

Începând de la 1 ianuarie 2018, persoanele transsexuale din Belgia îşi pot modifica în mod oficial sexul civil şi prenumele, fără să răspundă unor condiţii medicale.

”Pentru a-şi modifica sexul civil, este de ajuns ca persoana transsexuală să fie intim convnsă de faptul că sexul său de la naştere nu corespunde felului profund în care îşi simte genul”, precizează serviciul public federal belgian.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.