Belarusul acuză că sancţiunile occidentale vizează răsturnarea de la putere a dictatorului Lukaşenko

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.08.2021 - 17:59
Belarusul acuză că sancţiunile occidentale vizează răsturnarea de la putere a dictatorului Lukaşenko. / Foto: news.24.md

Belarusul a criticat noile sancţiuni instituite de occidentali, acuzându-i că vor să răstoarne de la putere regimul lui Aleksandr Lukaşenko, aliat al Rusiei, relatează AFP.

SHARE

La un an după alegerile prezidenţiale contestate din Belarus şi reprimarea mişcării de protest istorice ce a urmat, Washingtonul a înăsprit şi mai mult luni sancţiunile americane în vigoare din 2006, extinzându-le în special în anumite sectoare-cheie ale economiei belaruse.

Citește și: Ministerul rus de Externe, provocator: Marea Neagră, „zonă de confruntare militară periculoasă”

În afară de o listă lungă de responsabili oficiali, aceste măsuri vizează societăţi, entităţi şi oameni de afaceri care funcţionează ca "portofele" ale regimului, potrivit explicaţiilor Trezoreriei americane.

Regatul Unit şi Canada au înăsprit şi ele sancţiunile împotriva Belarusului luni.

"Măsuri coercitive unilaterale", menite să "submineze suveranitatea şi independenţa Belaruslui, precum şi bunăstarea şi prosperitatea poporului belarus"

Drept reacţie, Ministerul belarus al Afacerilor Externe a denunţat, într-un comunicat, "măsuri coercitive unilaterale", menite să "submineze suveranitatea şi independenţa Belaruslui, precum şi bunăstarea şi prosperitatea poporului belarus".

Citește și: CNCAV: Circa 50% din populație nu are niciun fel de imunitate, nici postboală, nici postvaccinală

"Singurul lucru pe care Occidentul îl doreşte, ignorând într-un mod dispreţuitor rezultatele exprimării voinţei poporului belarus, este o schimbare de putere în Belarus", a adăugat ministerul.

"Ascunzându-se în spatele sloganurilor ipocrite de apărare a drepturilor omului şi a democraţiei, în realitate adversarii occidentali sunt ghidaţi de un pur calcul geopolitic", a mai precizat instituţia citată.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, s-a arătat implacabil luni în cadrul unei conferinţe de presă televizate, negând orice represiune în ţara sa şi acuzându-şi criticii că au vrut să alimenteze o "lovitură de stat". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.