Avioanele F-16 pentru Ucraina, „în curând”. Secretarul Forțelor Aeriene ale SUA a făcut marele anunț

DE Daniel Toșa | 23.05.2023 - 08:42
Avion F-16 - Foto: Profimedia Images

Avioanele de luptă F-16 vor avea nevoie de "câteva luni, în cel mai bun caz" pentru a ajunge în Ucraina, afirmă secretarul Forțelor Aeriene americane, Frank Kendall.

SHARE

Administrația a oferit puține detalii despre planul de dotare a Forțelor Aeriene ucrainene cu avioanele de fabricație americană sau cu alte aeronave de generația a patra, după ce președintele Joe Biden a anunțat vineri că SUA va sprijini un efort comun de antrenament, cum ar fi cine va furniza avioanele sau unde va avea loc acesta.

Când vin avioanele de luptă F-16 pentru Ucraina?

Personalul american va participa la pregătire alături de aliați și parteneri din Europa. 

"A fost în lucru și, în mod evident, a existat un interes din partea Ucrainei de a obține acest tip de capacitate", a declarat Kendall reporterilor de la Defense Writers Group. El a spus că există "o mulțime de posibilități deschise, inclusiv partenerii noștri".

Kendall a spus că va dura cel puțin "câteva luni" până când Ucraina va avea capacitatea de a opera F-16 și că trebuie puse la punct o serie de detalii înainte ca forțele aeriene ucrainene să poată zbura cu avioane occidentale în număr mare. 

Citește și: Zelenski l-a asigurat pe Biden că avionele F-16 primite de la americani nu vor ataca în Rusia

"În niciun caz nu vom avea F-16 sau un alt avion de luptă occidental în număr semnificativ în mâinile Forțelor Aeriene ucrainene în ceva mai puțin de cel puțin câteva luni", a declarat Kendall.

Dar este totuși un termen relativ rapid, deoarece în mod normal este nevoie de mai mult de doi ani pentru a antrena un nou pilot american pe aceste avioane, potrivit unui oficial al Forțelor Aeriene.

Citește și: Piloții ucraineni se vor antrena pe F-16 cu "vikingii danezi" după "semnalul pozitiv" al SUA

Chiar și un curs de reîmprospătare pentru un pilot de F-16 care s-a îndepărtat de la zborul avionului pentru o perioadă poate dura până la cinci luni. 

În mod public, SUA au susținut timp de luni de zile că avioanele de vânătoare nu se află în fruntea listei de priorități și că ar epuiza rapid fondurile disponibile pentru ajutorul acordat Ucrainei în locul unor arme mai importante, precum tancurile Abrams și rachetele Patriot.

Kendall a descris ceea ce părea a fi o schimbare bruscă de direcție pentru administrația Biden ca fiind o decizie că este momentul potrivit pentru a începe să pregătească armata Ucrainei pentru viitor.

"Ucraina va rămâne o națiune independentă", a declarat Kendall. "Va avea nevoie de o suită completă de capacități militare pentru cerințele sale și, prin urmare, este timpul să începem să ne gândim pe termen mai lung la cum ar putea arăta această armată și ce va include".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te