SUA dotează, în premieră, avioanele cu bombe care distrug buncăre. Nimeni nu mai e sigur sub pământ

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.05.2023 - 18:25
Bombe distrugătoare de buncăr-Foto: USAF

Avioane de luptă ale SUA, dotate cu bombe distrugătoare de buncăr. Nimeni nu mai e în siguranță oricât de adânc ar fi buncărele sub pământ, oriunde, în Iran, Siria, Rusia, China și Coreea de Nord.

SHARE

SUA a înarmat avioane de război în Orientul Mijlociu cu bombe de distrugere a buncărelor, pentru a le folosi împotriva Iranului și Siriei.

Armata americană a instalat pentru prima dată în Orientul Mijlociu bombe de distrugere a buncărelor de peste 100 de kilograme, ghidate cu precizie, în avioanele sale de război. 

Dezvăluirea vine la o zi după ce șeful CENTCOM, generalul Michael „Erik” Kurilla, a făcut un tur al bazelor israeliene la sfârșitul lunii aprilie.

Avioane de luptă ale SUA, dotate cu bombe distrugătoare de buncăr. Nu mai e sigur sub pământ

Oficialii Pentagonului au dezvăluit că muniția de penetrare a buncărelor (MOP) GBU-39/B va fi încărcată pe avioanele de asalt A-10-Thunderbolt dislocate în regiunea la începutul acestei luni, ca un factor de descurajare pentru Iran, potrivit Debka

Avioanele de război americane sunt acum echipate pentru a lovi milițiile șiite susținute de Iran din Siria și Irak, care atacă constant forțele americane.

Fiecare avion de război A-10 poate transporta 16 bombe GBU. Generalul Alexis Grynkewich, șeful Forțelor Aeriene din Orientul Mijlociu al SUA, a declarat că noua escadrilă A-10 reprezintă o creștere cu 50% a numărului de avioane de atac din regiune.

Citește și: Membri ai regimului Assad, pe lista de restricții a UE. Aduceau „drogul jihadului” și în România

Modernizările le vor oferi Warthogs mai multă putere de foc decât avioanele F-15.

În plus, Washingtonul a desfășurat în Golf și submarinul nuclear USS Florida care transportă 150 de rachete de croazieră Tomahawk.

Buncăre îngropate sub munți, în Iran, Rusia, China și Coreea de Nord, nu mai sunt sigure

MOP-ul este cea mai puternică și cu penetrare adâncă dintre bombele non-nucleare din lume și este esențial pentru a elimina ținte foarte fortificate îngropate sub munți literalmente, cum ar fi cele din Iran, Rusia, China și Coreea de Nord. 

Citește și: Studiu: Lumina de la capătul tunelului și cei care așteaptă dincolo, reale în momentul morții

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite vor „lua măsurile necesare pentru a se asigura că Iranul nu va dobândi o armă nucleară” și caută în continuare un rezultat diplomatic la provocarea prezentată de Teheran.

Iranul are suficientă materie fisionabilă pentru a produce cinci bombe nucleare, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, într-o vizită de stat în Grecia.

„Iranul nu este mulțumit cu o singură bombă nucleară. Până în prezent, a îmbogățit material la un nivel de 20% și 60%, ceea ce ar putea fi suficient pentru cinci bombe nucleare", a spus el.

Totodată, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că Washingtonul nu va normaliza relațiile cu regimul lui Bashar al-Assad din Siria și nu-i va sprijini pe alții să facă acest lucru până când nu va exista un progres politic real, facilitat de ONU.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te