Lupta contra evaziunii: Instalatorul ce declară măcar 1200 lei/lună are pensie mai mare la bătrânețe

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.04.2024 - 13:57
Lupta contra evaziunii: Instalatorul ce declară măcar 1200 lei/lună are pensie mai mare la bătrânețe - Foto: PXHere/CC0

Lupta contra evaziunii: Instalatorul ce declară măcar 1200 lei/lună are pensie mai mare la bătrânețe. O platformă electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de servicii casnice, lansată recent de ANOFM, introduce un nou concept.

SHARE

Lupta contra evaziunii: Instalatorul ce declară măcar 1200 lei/lună are pensie mai mare la bătrânețe. O platformă electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de servicii casnice, lansată recent de ANOFM, introduce un nou concept pe piaţă.

Este vorba despre plata cu tichete achiziționate de pe platforma tichete.anofm.ro, care vor fi schimbate ulterior în bani. Scopul pentru care a fost iniţiată această platformă este eliminarea muncii la negru.

Care e suma până la care au asigurări de stat prestatorii de servicii casnice

Tichetele cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate, astfel că acestea beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

Însă condiția ca lucrătorii casnici să beneficieze de asigurări de pensie și sănătate o reprezintă preschimbarea a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, adică 1.275 de lei/lună.

Citeşte şi: Persoanele fizice pot de acum angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice

Legea care reglementează activitatea prestatorului canic este Legea 11/2012.

Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Apoi, este problema încasării efective a banilor. Tichetele sunt hârtii care nu au semnătura lui Isărescu pe ele, nu bani propriu-ziși. Ele pot fi schimbate în bani ulterior și știm cu toții cum este când ai de primit bani de la stat.

Citeşte şi: Reglementarea activităților casnice: circa 1,2 milioane de români ar putea beneficia de pensie

Tichetele nu sunt transmisibile, cu nume, prenume și cod personal, așa că tu, ca prestator - instalator, "femeie în casă", spălător de rufe, bătător de covoare, îngrijitor de animale de companie sau orice altceva - nu poți să plătești cu tichetul, mai departe, pentru un alt serviciu.

Trebuie să aștepți să-l schimbi în bani reali. Teoretic, platforma ANOFM este locul unde ar trebuie să se întâlnească cererea și oferta. Beneficiarii postează serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi.

Sistemul este gândit de ANOFM, ca jalon PNRR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te