Istoricul austriac Oliver Jens Schmitt avertizează că România riscă izolarea dacă va fi condusă de un președinte suveranist.
Avertismentul Europei pentru România: „Cu Simion veți rămâne fără bani și fără sprijin militar”
Europa se repoziționează strategic în fața agresiunii ruse. Dincolo de structurile oficiale ale Uniunii Europene, se conturează o nouă coaliție de apărare, formată din state cu voință politică fermă de a sprijini Ucraina și de a rezista în fața Moscovei.
Potrivit istoricului austriac Oliver Jens Schmitt, România riscă să rămână izolată dacă alege un lider anti-european și suveranist.
„România va fi singură, fără sprijin militar”
Oliver Jens Schmitt atrage atenția că noua arhitectură de securitate europeană ocolește deja lideri controversați, precum Viktor Orban, și ar putea exclude și România în cazul unui viraj politic spre suveranism.
„Este vorba de Marea Britanie, Norvegia, țările scandinave, Polonia și, cu siguranță, Germania și Franța. Sunt țări mari și mici, care au început să acționeze și dincolo de sistemele UE.
Citește și: Germania, ultimatum apăsat dat Rusiei, pentru armistiţiu. "Ceasul ticăie!"
Nu mai au nevoie de veto-ul Ungariei, pentru că acest veto nu va mai conta. Adică și vocea României va fi foarte slabă cu un președinte de extremă dreaptă, suveranist, anti-european”, a declarat istoricul austriac.
Schmitt susține că este greșit să se creadă că România ar putea copia modelul Ungariei, care a blocat ajutoarele pentru Ucraina în schimbul fondurilor europene.
“Europa a plătit un preț uriaș pentru jocul lui Orban”, a subliniat el.
“Ce înseamnă suveranismul? Să fii singur când ai nevoie de ajutor”
Potrivit istoricului, un lider suveranist ar condamna România la izolare militară într-un context regional extrem de periculos.
Citește și: Pro-rușii de la Chișinău Ceban și Dodon îl susțin pe George Simion. Se joacă ruleta rusească
“România, cu un președinte suveranist, va fi singură. Simion spune că interesul național este prioritar, nu solidaritatea. Dar o țară care refuză solidaritatea nu va primi nici sprijin din afară. România a mai trăit asta în 1940, când a fost abandonată de aliați și a căzut victimă sistemelor totalitare. Acum, Rusia este la porțile noastre.”
Schmitt susține că alegerea liderului de stat nu este doar una ideologică, ci una care poate schimba fundamental destinul geopolitic al țării.
“România este la un moment de răscruce. Diaspora trebuie să înțeleagă asta”
Analiza istoricului atinge și votul diasporei, pe care îl consideră esențial în alegerile din 2024 și 2025. El atrage atenția asupra unei rupturi între românii din afara granițelor și cei rămași în țară.
“Pentru prima dată de la Marea Unire încoace, românii aleg între un sistem constituțional și o fațadă democratică în spatele căreia se poate ascunde un regim autoritar.
Românii din diaspora trebuie să se întrebe: dacă susțin un politician care duce țara în prăpastie, cine va suporta consecințele? Ei, care trăiesc cu o asigurare socială în Austria, Germania sau Italia? Sau românii de acasă?”
Istoricul a avertizat că o eventuală decuplare de Occident ar afecta grav viitorul economic, social și militar al țării.