Avertisment crunt de la AIE: UE să fie pregătită pentru o sistare completă a gazelor rusești

DE Daniel Toșa | 23.06.2022 - 09:40
Avertisment crunt de la AIE: UE să fie pregătită pentru o sistare completă a gazelor rusești/FOTO: profimediaimages.ro

Europa a fost avertizată de Agenţia Internaţională pentru Energie să se pregătească pentru ce e mai rău la iarnă, în cazul în care Rusia va lăsa continentul fără gaz.

SHARE

Oficialii spun că o sistare completă a gazului rusesc e un scenariu posibil și au susținut că Europa ar trebui să ia în calcul un plan de urgență.

În ultimele săptămâni, mai multe țări europene au declarat că au primit mult mai puțin gaz rusesc decât obișnuiau, și că mișcarea ar fi una strategică.

„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este oprit complet”, a spus Birol pentru Financial Times.

„Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înţelegem mai bine intenţiile Rusiei”, a spus el. „Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa şi creşterea influenţei Rusiei în lunile de iarnă.”

Citește și: Corespondență din Harkov: Armata rusă bombardează intens orașul. Cel puțin 5 explozii într-o oră

AIE, care este finanţată în principal de membri ai OCDE, a fost anul trecut unul dintre primele organisme oficiale care a acuzat în mod public Rusia că a manipulat livrările de gaz către Europa în contextul invaziei Ucrainei.

Citește și: Coaliția PNL-PSD-UDMR a decis compensarea parțială a prețurilor benzinei și motorinei pentru 3 luni

Birol a declarat că măsurile de urgenţă pe care ţările europene le-au luat săptămâna aceasta pentru a reduce cererea de gaze, cum ar fi exploatarea vechilor centrale electrice pe cărbune, sunt justificate de amploarea crizei, în ciuda preocupărilor legate de creşterea emisiilor de carbon.

Creşterea exploatării cărbunelui va fi „temporară” şi va contribui la menţinerea rezervelor de gaz pentru încălzire în timpul iernii, a spus Birol. Orice emisii suplimentare de CO₂ provenite din arderea cărbunelui vor fi compensate de o accelerare a planurilor Europei de a reduce dependenţa de combustibilii fosili importaţi şi de a creşte producţia de energie din surse regenerabile.

Oficialii ruși neagă, însă, că ar fi vorba despre un gest intenționat, și au pus situația pe seama unor probleme tehnice, potrivit zf.ro.

Înainte de invazia Ucrainei, Europa importa aproximativ 40% din gaze din Rusia. Procentul s-a înjumătăţit, în prezent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.