Autoritățile olandeze condamnă împușcarea unui cunoscut jurnalist de investigații

DE Edi Neagu | 07.07.2021 - 09:17
Peter R.de Vries mai fusese amenințat cu moartea. FOTO: Facebook

Trei persoane au fost arestate în urma atacului armat asupra jurnalistului olandez.

SHARE

Un jurnalist olandez specializat în probleme de criminalistică şi care fusese ţinta unor ameninţări cu moartea a fost grav rănit cu focuri de armă marţi seara la Amsterdam, atac calificat drept "şocant şi de neconceput" de premierul Ţărilor de Jos, informează miercuri AFP.

"Atacul contra lui Peter R.de Vries este şocant şi de neconceput, acesta este un atac împotriva unui jurnalist curajos şi în consecinţă un atac împotriva libertăţii presei, care este esenţială pentru democraţia noastră şi statul nostru de drept", a declarat premierul Mark Rutte în timpul unei conferinţe de presă la Haga.

Peter R.de Vries, 64 de ani, jurnalist şi prezentator de televiziune, este o personalitate cunoscută în Ţările de Jos pentru rolul său în mai multe anchete asupra infracţiunilor de criminalitate. El a apărut în mod regulat în calitate de purtător de cuvânt al victimelor sau în cercul apropiat al unor martori-cheie. Peter R.de Vries a primit mai multe ameninţări cu moartea de-a lungul carierei sale.

CITEȘTE ȘI: Interlopul Mincă, liderul clanului Sadoveanu, a fost furat. Hackerii i-au spart contul de Facebook

"El luptă pentru a rămâne în viaţă", a declarat Femke Halsema, primăriţa Amsterdamului, în timpul unei conferinţe de presă în capitala olandeză.

Trei persoane au fost arestate - două într-o maşină pe o autostradă şi una la Amsterdam -, a anunţat Frank Paauw, şeful poliţiei din Amsterdam, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Printre aceste persoane se află probabil presupusul atacator, a adăugat el, fără a oferi mai multe informaţii asupra arestărilor şi nici asupra unui eventual motiv al crimei.

Asupra lui Peter R.de Vries s-a tras pe o stradă din centrul Amsterdamului în jurul orelor 19:30 (17:30 GMT), în timp ce jurnalistul ieşea din studioul unui talk-show unde fusese invitat.

CITEȘTE ȘI: Profesor de la UMF: Imunitatea dată de vaccinurile anti-COVID poate dura şi câţiva ani

Martori au auzit cinci focuri de armă şi au văzut că jurnalistul a fost rănit la cap, a informat televiziunea publică NOS.


Premierul, precum şi ministrul justiţiei şi al securităţii Ferdinand Grapperhaus s-au deplasat în aceeaşi seară la Agenţia Naţională pentru Securitate şi Contraterorism (NCTV) de la Haga, pentru "a discuta" cazul.

"Este o zi sumbră, nu doar pentru persoanele apropiate lui Peter R.de Vries, ci şi pentru libertatea presei", a declarat Grapperhaus în faţa jurnaliştilor. "Vrem ca în Ţările de Jos jurnaliştii să poată desfăşura cu toată libertatea orice anchetă ce trebuie desfăşurată. Această libertate a fost grav afectată în seara aceasta", a adăugat el.

"Jurnaliştii din Uniunea Europeană trebuie să poată ancheta asupra criminalităţii şi corupţiei fără a se teme pentru securitatea lor", a declarat la rândul său reprezentantul pentru UE al Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, o asociaţie de apărare a libertăţii presei cu sediul în SUA. Autorităţile olandeze trebuie să ancheteze "rapid şi minuţios" atacul asupra lui Peter R.de Vries, pentru a "determina dacă el era vizat din cauza activităţii sale profesionale" şi "a se asigura că atacatorul şi cei care l-au comandat vor fi aduşi în faţa justiţiei", a declarat Tom Gibson într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.