Austria pune, vineri, cruce aderării României la Schengen. Alegătorii sprijină cancelarul populist

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.10.2024 - 07:46
Austria pune, vineri, cruce aderării României la Schengen. Alegătorii sprijină cancelarul populist  - Foto: Profimedia Images
Austria pune, vineri, cruce aderării României la Schengen. Alegătorii sprijină cancelarul populist - Foto: Profimedia Images

Austria pune, vineri, cruce aderării României la Schengen. Alegătorii sprijină cancelarul populist Hierbert Kickl poltrivit presei austriece care a luiat pulsul alegătorilor de pe rețelel de socializare. Vineri, președintele ar pute anominaliza noul cancelar.

SHARE

O adevărată lovirură s-a produs duminică în Austria și pentru speranțele României de a dera la Schengen. În alegerile parlamentare de duminica trecută cancelarul Karl Nehammer a fost învins de partidul populist de extermă ddrepata. 

Austria pune, vineri, cruce aderării României la Schengen. Alegătorii sprijină cancelarul populist

Partidul Libertății Austriac (FPÖ), condus de Herbert Kickl s-a clasat pentru prima dată pe primul loc la alegerile parlamentare din Austria, scrie diepresse

Citește și: Aderarea României în Schengen se joacă acum! Populiștii au dat lovitura în Austria. Ce scenarii sunt

Partidul lui Kickl se opune migrației și extinderii Schengenului terestru cu România și Ungaria. Vineri, Kickl se întâlnește cu președintele Austriei care ar putea decide să îl desemneze cancelar. 

Van der Bellen vorbește mai întâi cu Kickl

Vechiul guvern va continua să administreze până la găsirea unuia nou. Începând de vineri, președintele federal va purta discuții cu liderii celor cinci partide parlamentare. Primul său partener de dialog va fi liderul FPÖ, Herbert Kickl.

Van der Bellen nu a dezvăluit dacă îl va însărcina pe liderul partidului albastru cu formarea unui guvern după victoria electorală a Partidului Libertății. El a anunțat că va discuta cu reprezentanții tuturor partidelor parlamentare „ca un prim pas”, potrivit Krone

Cum arată scena politică din Austria care decide soarta Scengen

FPÖ: 29,2 procente

ÖVP al cancelarului Nehammer: 26,2 procente

SPÖ: 21 de procente

Neos: 8,9 procente

Verzii: 8,2 procente.

Citește și: Anunț decisiv despre aderarea României la Schengen, din Ungaria: Acesta e momentul adevărului

Aceeași publicație Krone și-a întrebat cititorii dacă KIckl ar trebui izolat sau ar trebui să primească poziția de cancelar. Mulți cer o coaliție a FPO și OVP, dar cu Kickl cancelar.

Iată câteva scrisori selectate de la cititorii noștri, care conțin dorința pentru un guvern FPÖ-ÖVP:

Manfred G. din Linz este, de asemenea, în favoarea coaiției FPO-OVP: „Dacă Nehammer nu poate sări peste umbra sa, ar trebui să demisioneze”.

Rainer Biegler îl vrea pe Herbert Kickl în funcția de cancelar și pe ÖVP drept partener: „Un guvern de ratați cu siguranță nu își va face prieteni în rândul populației.”

Helmut Klauser din Graz pe scurt: "FPÖ+ÖVP cu cancelarul Kickl. A fost întotdeauna un votant ÖVP ca antreprenor, niciodată!"

Ce vrea președintele de la viitorul cancelar?

Președintele federal a menționat în mod explicit inflația, pensiile, atractivitatea Austriei ca loc de desfășurare a afacerilor, depășirea crizei climatice, egalitatea de șanse între bărbați și femei, sănătatea și îngrijirea, abordarea problematicii zborurilor, migrației și integrării într-un mod „constructiv și orientat spre soluții”, dar și educația ca principale probleme ce trebuie rezolvate de viitorul cancelar, scrie și Die Presse.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te