Austria este tunelul Rusiei către inima Europei

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 22.12.2022 - 22:09
Președintele austriac Heinz Fischer (stânga) l-a primit pe Vladimir Putin la câteva luni după anexarea Crimeii - Foto: Profimedia Images
Ministrul de Externe, Karin Kniessl, l-a invitat la nunta sa pe Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images
Oleg Deripaska a investit în hoteluri de lux în Kitzbühel - Foto: Profimedia Images
AFACERI Austriecii aduc bani, petrol și gaze din Rusia. Compania OMV prosperă, la fel ca oligarhii ruși - Foto: Profimedia Images

Țara care a refuzat accesul României în Spațiul Schengen a cultivat relații dăunătoare cu sectorul energetic și spionajul rusesc. Un posibil motiv al atitudinii față de țara noastră

SHARE

La trei luni după anexarea ilegală a Crimeei de către Vladimir Putin, în 2014, o gardă de onoare militară l-a primit pe președintele rus la Viena, puncta publicația The New Statesman, într-un articol publicat în primăvara acestui an, la scurt timp după invadarea Ucrainei.

Întâmpinat de președintele austriac de atunci, Heinz Fischer, în Palatul Imperial Hofburg, Putin a spus: „Sunt foarte bucuros să mă aflu la Viena, un loc care mi-a devenit foarte aproape de inimă“. Mai târziu s-a adresat Camerei de Comerț austriac, promovând exporturile de gaze rusești ca „bază pentru stabilitate“ în Europa. Chiar dacă regimul său va deveni mai izolat, Putin a vizitat din nou capitala Austriei în 2018.

Moscova își are aliații ideologici în Europa: sârbul Aleksandar Vučić și ungurul Viktor Orbán, un cal troian pentru interesele Rusiei în Uniunea Europeană.

Are, de asemenea, idioții săi utili precum fostul cancelar german Gerhard Schröder, prezent ultima dată la conducerea consiliilor de administrație ale Nord Stream AG și compania petrolieră rusă Rosneft. Cu toate acestea, Rusia are puțini parteneri mai flexibili decât Austria în Europa. În virtutea neutralității sale constituționale, Austria se consideră o punte între Est și Vest.

Ministrul de Externe, Karin Kniessl, l-a invitat la nunta sa pe Vladimir Putin - Foto: Profimedia Images

Dar, când vine vorba de Rusia, Austria este un stat compromis. În loc să construiască poduri, Austria a săpat un tunel pentru Rusia în inima Europei.

În 1968, Austria a devenit prima țară din vestul Europei care a importat gaz sovietic. Țara a devenit un hub pentru gazul natural sovietic și rusesc, care a fost stocat la o instalație din Baumgarten și apoi pompat în Italia,
Germania și Franța.

Astăzi, Austria depinde de Rusia pentru 80% din gazul său și încă nu are niciun plan pentru a se „înțărca“ pe sine sau Europa de la gazul și petrolul rusesc. Austria s-a numărat printre statele membre UE reticente în a sancționa proiectul conductei Nord Stream 2 la invazia Ucrainei în februarie – nu este de mirare, având în vedere că OMV-ul, compania austriacă, avea o miză în schemă.

Chiar și după masacrul forțelor ruse de la Bucha, Austria s-a opus embargoului UE asupra gazelor rusești.

Banii oligarhilor

Austria nu aduce numai gaz rusesc în Europa, ci și bani rusești. Inițial, această țară s-a opus scoaterii Rusiei din sistemul de tranzacții financiare internaționale SWIFT.

Filiala europeană a Sberbank,  deținută în majoritate de statul rus, are sediul la Viena, în timp ce Raiffeisen Bank International (RBI) din Austria este un jucător important în Rusia.

În 2021, filiala RBI din Rusia a înregistrat un profit de 474 de milioane de euro. Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei limitează capacitatea RBI de a opera acolo. Potrivit unei estimări, băncile austriece au o expunere de 17,5 miliarde de dolari în datorii rusești.

Austria depinde de
gazul și petrolul rusesc
în proporție de 80%
și nu are niciun plan
să schimbe asta

Înainte de războiul din Ucraina, Viena era un canal pentru afacerile rusești și o cutie de valori pentru bogăția rusă. Filiale ale companiilor energetice rusești Lukoil, Gazprom și Sibur, toate se află în capitala Austriei.

Oligarhii și-au băgat banii în stațiunile de schi din Austria, Yelena Baturina și Oleg Deripaska investind în hoteluri de lux în Kitzbühel și, respectiv, Lech am Arlberg.

În 2007, Roman Abramovici a cumpărat o proprietate pe Kohlmarkt, în inima Vienei, pentru 27 de milioane de euro. Sancțiunile UE l-au forțat recent pe Igor Șuvalov, fostul prim-viceprim-ministru, să elibereze proprietatea de șase acri de lângă Lacul Atter, în vestul Austriei.

Politicieni plătiți de Moscova

Compromisă este și elita politică a Austriei. Austria nu are un singur Gerhard Schröder, ci mulți. Wolfgang Schüssel (centru-dreapta, ÖVP), cancelar din 2000 până în 2007, a făcut parte din consiliul de administrație al celui mai mare operator de rețele mobile din Rusia, MTS, înainte de a se muta la Lukoil, în 2019.

Christian Kern (centru-stânga SPÖ), cancelar din 2016 până în 2017, a devenit membru al consiliului Căilor Ferate Ruse după ce a părăsit mandatul.

Karin Kneissl (FPÖ de extremă dreapta), ministru de Externe din 2017 până în 2019, s-a alăturat lui Schröder la Rosneft și a devenit, de asemenea, editorialist pentru site-ul în limba germană al RT.

Imaginile cu Putin dansând cu Kneissl la nunta ei din 2019, în podgoriile din sudul Stiriei, au fost transmise în întreaga lume ca un  simbol pentru relațiile austro-ruse contemporane.

Legăturile politice ale Moscovei cu extrema dreaptă FPÖ (Partidul Libertății) au fost deosebit de strânse. În decembrie 2016, liderul FPÖ la acea vreme, Heinz-Christian Strache, a semnat un acord de cooperare pe cinci ani cu partidul Rusia Unită a lui Putin; în același an, Moscova a încercat să folosească un parlamentar FPÖ pentru a submina sancțiunile austriece împotriva Rusiei, potrivit unei investigații New Lines.

Acest acord este o pălărie veche, susține partidul, dar actualul lider al FPÖ, Herbert Kickl, s-a opus primirii refugiaților ucraineni, în timp ce liderul partidului la Viena, Dominik Nepp, a condamnat Ucraina drept „stat corupt“.

FPÖ se opune, de asemenea, ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze Parlamentului austriac – la fel ca SPÖ.

În timpul Războiului Rece, securitatea națională austriacă a fost condiționată de respectarea neutralității permanente a marilor puteri pe care ei înșiși au inventat-o.

Războiul Rece avea să se încheie, NATO să se extindă și Austria să adere la UE, totuși țara nu a renunțat la ideea că relațiile strânse, chiar dăunătoare cu Rusia erau atât necesare, cât și dezirabile.

De la energie la spionaj, Austria continuă să acționeze ca tunelul Rusiei către Europa nu din întâmplare, ci prin alegere.

Un portavion al spionajului rusesc

De asemenea, serviciile secrete ruse consideră Viena foarte prietenoasă. Când un oficial al serviciilor de informații europene a declarat pentru Financial Times că Austria este un „veritabil portavion“ al activității ascunse rusești, a exagerat, dar nu cu mult.

Autoritățile austriece închid ochii la orice act de spionaj care nu afectează direct această țară. Prezența diplomatică rusă la Viena este anormal de mare și enorma sa misiune permanentă la Națiunile Unite este, cred experții, un centru al activității de informații.

La 7 aprilie, Ministerul de Externe al Austriei a făcut pasul extrem de neobișnuit de a expulza patru diplomați ruși. Partenerii europeni consideră că serviciile de informații și Ministerul Apărării din Austria sunt periclitate și nesigure.

Oleg Deripaska a investit în hoteluri de lux în Kitzbühel - Foto: Profimedia Images

Urmărirea activității de spionaj a Kremlinului în Vest a devenit o sarcină și mai urgentă de când invazia Rusiei în Ucraina a schimbat situația de securitate în Europa, puncta Financial Times.

„Ceea ce știm pe această temă este aproape sigur vârful aisbergului“, a spus Keir Giles, consultant senior al programului Rusia la Chatham House. „De mulți ani a existat o conspirație a tăcerii, cu puterile occidentale reticente în a vorbi despre activitățile rusești sau chiar în a le urmări“.

Opt oficiali europeni de informații și diplomați intervievați de Financial Times au declarat că operațiunile secrete ale Rusiei în Europa s-au extins într-un ritm pe care eforturile de contraspionaj s-au străduit să-l egaleze. Mai multe țări se bazează în continuare pe colectarea de informații din SUA și Marea Britanie din cauza restricțiilor privind supravegherea internă și a lipsei de resurse.

Țări, precum Marea Britanie, sunt încrezătoare că au redus semnificativ capacitatea Rusiei în acest domeniu, potrivit unui oficial înalt de la Whitehall. Dar alte țări sunt mai expuse. Zeci de agenți ruși sunt încă activi în Germania, Franța și Belgia, potrivit evaluării unui oficial european de informații.

Agenția austriacă de
informații, BVT, este
atât de compromisă de
ruși încât a fost exclusă
din schimbul de
informații european

Austria este un „veritabil portavion“ al activității ruse ascunse, a spus altul. Agenția sa de informații, BVT, este considerată ca fiind atât de compromisă încât pentru o vreme a fost exclusă din activitatea de schimb de informații europene, potrivit unui diplomat european cu sediul în Viena. Ministerul Apărării al ţării este „practic un departament al GRU“, a adăugat diplomatul.

Un oficial al cancelariei austriece a spus că nu poate comenta acuzațiile anonime, dar a subliniat că actualul guvern a promovat o reformă radicală a agențiilor sale de securitate.

„Începem să vedem că guvernele din Europa încep să se confrunte public cu ceea ce se întâmplă“, a spus Giles. „Democrațiile nu se pot apăra împotriva amenințărilor despre care majoritatea populației lor nu este conștientă“. 

Agenți secreți dovediți

Cazurile recente care au ajuns în spațiul public dezvăluie amploarea intereselor și succeselor Rusiei: 

-> În 2017, Rusia a avut un agent care lucra pe post de consilier apropiat al ministrului francez al Apărării de atunci, acum ministru de Externe, Jean-Yves Le Drian.

-> În iulie 2020, autoritățile daneze au descoperit încercările Rusiei de a fura tehnologie energetică. 

În august acel an, un locotenent-colonel francez, care lucra pentru comandamentul maritim al NATO din Napoli, a fost arestat pentru că a transmis materiale clasificate NATO către GRU, agenția de informații a 
Armatei ruse.

În decembrie, autoritățile olandeze au expulzat doi agenți ruși sub acoperire pentru că au încercat să fure Inteligență Artificială și nanotehnologie de la companii olandeze.

-> În martie 2021, Bulgaria și-a arestat șase cetățeni – inclusiv angajați ai Ministerului Apărării și fostul șef al serviciilor de informații ale Apărării, Ivan Iliev – pentru transmiterea secretelor către GRU la un cost de 3.000 de dolari fiecare. 

Mai târziu în aceeași lună, autoritățile italiene l-au prins pe căpitanul de Marină, Walter Biot vânzând o serie de secrete militare către GRU pentru 5.000 de dolari o dată. Procesul lui Biot a fost deschis săptămâna trecută. Încă nu a depus o pledoarie.

-> În iunie 2021, autoritățile germane l-au arestat pe omul de știință rus „Ilnur N“ pentru furtul de secrete aeronautice și tehnologie de rachete din centrele de cercetare din Augsburg. Procesul lui continuă. 
În septembrie, au arestat un angajat de securitate al parlamentului german care vânduse GRU planurile detaliate ale clădirii și ale sistemelor acesteia.

AFACERI Austriecii aduc bani, petrol și gaze din Rusia. Compania OMV prosperă, la fel ca oligarhii ruși - Foto: Profimedia Images

Rusia are aproximativ 400.000 de angajați în cele trei agenții principale de informații. „Direcția principală“ a Ministerului Apărării, GU - cunoscută încă pe scară largă după inițialele sale din epoca sovietică ca GRU - are interese ample în afacerile NATO și tehnologia militară, precum și în acte subversive și sabotaj.

FSB se concentrează pe informațiile interne, dar „al cincilea serviciu“ al său colectează informații din străinătate, inclusiv din Ucraina. SVR este însărcinat exclusiv cu colectarea informațiilor străine.

Oficialii occidentali au spus că, în Europa, erau în mod obișnuit trei tipuri de agenți ruși la lucru: agenți declarați, adesea ocupând roluri precum atașatul Apărării, care lucrează pentru GRU; agenți nedeclarați, care ar putea fi deghizați de SVR ca parte a unei delegații comerciale; și ilegali,  agenți care lucrează adânc sub acoperire.

Urmărirea activității secrete a Rusiei este o provocare uriașă chiar și atunci când țintele sunt cunoscute.

„Aveți nevoie de o operațiune de informații externe și naționale foarte coordonată pentru a încerca să dejucați o mare parte din această activitate“, a spus Gustav Gressel, un analist rus din Berlin.

Expulzările sau distrugerea rețelelor rusești sunt doar un instrument care poate fi folosit. Succesele mai mari sunt de a convinge agenții să schimbe partea sau de a-i dezinforma în mod deliberat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te