Atac armat asupra unui grup de diplomați turci în Irbil. Consulul adjunct a decedat

DE Adina Mutăr | 17.07.2019 - 21:26

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un restaurant din Irbil, nordul Irakului, miercuri, asupra unui grup de lucrători consulari, care intraseră să servească prânzul.

SHARE

Conform agenției Anadolu, care citează declarația proprietarului turc al restaurantului HuQQabaz din cartierul Ainkawa, un atacator în haine civile, care avea două arme, a deschis focul asupra grupului de diplomați turci, la scurt timp după ce au intrat în restaurant, unul dintre aceștia murind pe loc. Autoritățile locale au anunțat că este vorba despre consulul adjunct.

Alți doi bărbați, irakieni, aflați la o masă alăturată, au căzut victime, unul decedând și unul fiind rănit grav.

Ministerul turc de Externe a declarat că „un oficial al Consulatului turc din Irbil a murit într-un atac în afara misiunii diplomatice”.

Guvernul Kurd Regional (GKR) din regiunea autonomă a cărei capitală este Irbil, a condamnat atentatul.

„Condamnăm în cei mai puternici termeni atacul armat care s-a petrecut astăzi într-un restaurant dinn Irbil, care a dus la moartea a doi oameni, un diplomat turc și un civil, și la rănirea unei alte persoane,” se arată în comunicatul GKR.

„Îi asigurăm pe cetățenii noștri și pe diplomații străini în particular că vom lua toate măsurile de precauție pentru a asigura securitatea regiunii kurde și a populației.”

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut autorităților irakiene și celor locale să-i  găsească de urgență pe atacatori.

„Condamn atacul monstruos asupra angajaților Consulatului din Irbil. Îi cer lui Dumnezeu mila sa asupra angajatului care a fost martirizat în acest atac”, a scris președintele Erdogan pe Twitter.

Nimeni nu a revendicat până acum atacul, dar acesta este pus pe seama rebelilor kurzi, ca răspuns la acțiunile militare ale Turciei în regiune.

Vinerea trecută, Turcia a anunțat lansarea unei operațiuni de amploare, care implică acțiuni de comando, atacuri aeriene și de artilerie care vizează pozițiile PKK în zona Hakurk, în apropierea granițelor cu Iranul și Turcia.

În același timp, mai mulți lideri PKK au fost uciși în atacurile aeriene ale Turciei în regiunea Kurdistanului din Irak, precum și de o operațiune transfrontalieră în curs de desfășurare efectuată de armata turcă la granița cu Siria de nord, controlată de kurzi.

Luna trecută, un grup numit Forțele de Autoapărare din Kurdistanul de Sud a apărut în regiune cu scopul declarat de a ataca avanposturile militare turcești și de a-i elimina pe „ocupanții turci”, fără să-și declare vreo afiliere la PKK.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.