Bashar al Assad atacă Israelul cu o rachetă rusească cu rază lungă de acțiune. Putin a fost de acord

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.07.2023 - 08:40
Assad atacă Israelul cu rachetă rusească cu rază lungă de acțiune (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: The Drive
Assad atacă Israelul cu rachetă rusească cu rază lungă de acțiune-Foto: Jerusalem Post

Assad atacă Israelul cu rachetă S200 cu rază lungă de acțiune, sub nasul rușilor. O rachetă antiaeriană S-200 a armatei lui Assad a zburat 400 de kilometri în sudul Israelului duminică seară și a explodat deasupra orașului Rahat, la sud de Beerșeba.

SHARE

Assad atacă Israelul cu rachetă S200 cu rază lungă de acțiune, care a zburat la peste 180 km de cea mai apropiată graniță cu Siria și la peste 400 km de orașul sirian Homs. 

SAM este un sistem de rachete sol-aer de mare altitudine, cu rază lungă de acțiune, dezvoltat de Uniunea Sovietică în anii 1960 pentru a apăra zone mari de bombardiere la mare altitudine sau alte ținte.

Assad atacă Israelul cu rachetă S200 cu rază lungă de acțiune, sub nasul rușilor. Bateria, distrusă 

Autoritățile israeliene au raportat că nimeni nu a fost rănit, deși fragmente mari de rachetă au căzut între case.

Nu a fost declanșată nicio alertă de rachetă, deși explozia a fost suficient de puternică pentru a răsuna în sudul și centrul Israelului, potrivit Jerusalem Post

Presa de stat siriană a raportat sâmbătă seara că apărarea antiaeriană siriană a fost activată în guvernoratul Homs, vizând un atac aerian israelian în curs de desfășurare asupra zonei Tartus - port aflat sub controlul forțelor ruse - și Homs.

Forțele aeriene israeliene au bombardat ulterior bateria rusească de apărare aeriană care a lansat racheta, operată de armata lui Assad.

În Rahat, trupele israeliene au colectat fragmentele de rachetă căzute, iar apărarea aeriană le-a identificat ca aparținând unei rachete sol-aer S200.

Înțelegerea dintre Israel și Rusia a fost că forțele IDF pot efectua raidurile împotriva milițiilor Hezbollah și iraniene de pe teritoriul Siriei, fără ca bateriile rusești să fie activate.

Noi ținte ale Israelului în Siria

Surse siriene ale opoziției din Londra raportează că atacul aerian israelian a vizat locații în care teroriștii libanezi Hezbollah ocupau poziții și cel mai probabil și depozitele de muniție ale miliției pro-iraniene.

Două noi centre militare sunt în construcție la sud de Damasc de către Gărzile Revoluționare din Iran (IRGC) și Hezbollah, relatează sursele militare ale DEBKAfile.

Acestea sunt concepute pentru a consolida accesul Iranului în Liban și Înălțimile Golan, ceea ce le face ținte legitime ale armatei israeliene. 

Citește și: Prințul moștenitor al Iranului în vizită în Israel. E „alternativa” pentru puterea de la Teheran

Sateliții și informațiile occidentale au înregistrat noile proiecte.

Acționând pentru Iran, Brigăzile Imam Hussein, o miliție irakiană repartizată de IRGC în regiunea Damasc, a început la mijlocul lunii iunie construirea unui șir de baze în districtul Khan al-Shih.

La 20 de kilometri distanță, Hezbollah a construit o altă rețea de facilități militare la sud de aeroportul militar Mezzeh al Forțelor Aeriene Siriene.

Toate aceste lucrări de construcție sunt concepute pentru a aduce armata iraniană și milițiile sale mai aproape de granița israeliană.

Miliția irakiană își concentrează eforturile asupra noilor cartiere generale ale personalului militar și hangare pentru depozitarea armelor și muniției, nu departe de propriile baze de la Sayyidah Zaynab, unde Iranul și-a stabilit principalul centru de comandă în Siria.

Citește și: Rusia preia contractele mercenarilor Wagner în Siria, Republica Centrafricană și Mali

Permisiunea pentru aceste proiecte militare iraniene extinse contravine angajamentelor pe care președintele sirian Bashar Assad le-a oferit liderilor arabi în schimbul primei sale invitații la summitul Ligii Arabe din 2011, când a fost exclus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te