Armistițiu politic în SUA în ziua funeraliilor lui George Bush Sr.

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.12.2018 - 11:43
Foto: Guliver/ Getty Images

George H.W. Bush, al 41-lea preşedinte american decedat la vârsta de 94 ani, urmează să fie înmormântat joi în statul Texas, după patru zile de omagiu în care disputele politice au fost abandonate.

SHARE

Miercuri a fost declarată zi de doliu național. Majoritatea instituţiilor au fost închise, Wall Street nu a funcționat, iar activitatea Congresului şi dezbaterile de la Curtea Supremă a SUA au fost amânate. În Canada, drapelul a fost coborât în bernă la Parlament, iar Consiliul de Securitate al ONU a ţinut un minut de reculegere.

Funeraliile de stat s-au desfășurat în Catedrala Națională de la Washington. La acestea au asistat patru dintre foștii președinți americani- Barack Obama, Bill Clinton şi Jimmy Carter-, dar și actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump. Alături le-au stat soțiile: Michelle Obama, fostul secretar de stat Hillary Clinton, Rosalynn Carter și Melania Trump. 

Prinţul Charles, cancelarul german Angela Merkel, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei şi regina Rania, preşedintele polonez Andrzej Duda, însoţit de Lech Walesa, s-au numărat printre invitaţi.

Elogii

Cu acest prilej, George W. Bush, al 43-lea președinte american, i-a adus un elogiu funebru tatălui său. Într-un discurs personal şi marcat de umor, dar încheiat în lacrimi, el a salutat memoria unui "mare preşedinte". "Simţul tău moral uriaş, sinceritatea ta şi sufletul tău mare vor române cu noi pentru totdeauna", a spus el.

Deși nu a luat cuvântul în timpul ceremoniei, având în vedere relația tensionată pe care a avut-o cu George H. W. Bush în timpul vieții acestuia, Donald Trump a transmis mai multe mesaje de respect. "Nu este vorba de funeralii, ci de o zi de celebrare pentru un om mare care a dus o viaţă lungă excepţională. Ne va lipsi!", a scris președintele SUA pe Twitter înaintea ceremoniei.

După funeralii, sicriul lui Bush Sr. a ajuns la Houston, unde va avea loc o ultimă ceremonie, la biserica episcopală St. Martin, biserica familiei Bush de decenii.

Fostul preşedinte va fi apoi înhumat în spatele bibliotecii prezidenţiale George Bush, alături de Barbara, soţia sa timp de 73 de ani, decedată în aprilie, şi de Robin, fiica lor moartă de leucemie la vârsta de doar 3 ani. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.