Armenii au tras „ore întregi” spre pozițiile azere, într-o „provocare deliberată”. Putin intervine

DE Elena Andrei | 12.01.2022 - 21:08
Armenii au tras „ore întregi” spre pozițiile azere/foto: azerbaijan today

Forțele armene au tras spre pozițiile de frontieră ale armatei azere ore în șir, începând de marți noaptea târziu, au declarat miercuri autoritățile azere.

SHARE

Trupele armene staționate în regiunile Basarkecear și Șamșaddin au folosit „arme mici și mitraliere de mare calibru” pentru a viza posturile azere din zonelor Kalbajar și Tovuz, a declarat Ministerul Apărării al Azerbaidjanului într-un comunicat.

Tirul a început cu puțin înainte de miezul nopții de marți și a continuat „ore întregi”. 

Un soldat azer a fost ucis marți de un tir al armenilor în regiunea de graniță din vestul Kalbajar.

Agresiunea Armeniei „fără niciun motiv special, încălcând acordul, este o provocare militară deliberată și un aventurism”, se arată în declarație.

Armata azeră „a intensificat vigilența din cauza încercărilor repetate ale Armeniei de a agrava în mod deliberat situația”, a adăugat acesta.

Relațiile dintre fostele republici sovietice Armenia și Azerbaidjan au fost tensionate din 1991, când armata armeană a ocupat Nagornîi-Karabah, cunoscut și sub numele de Karabahul Superior - un teritoriu recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului - și șapte regiuni adiacente.

Citește și

Erdogan pentru urechile lui Macron: „Dacă îi iubești pe armeni, dă-le Marsilia”

Rusia grăbește finalizarea noului sistem de apărare antiaeriană S-500, „Ucigașul de UAV”

 

Cele mai recente ciocniri au avut loc în septembrie 2020, în timpul căreia Azerbaidjan a eliberat mai multe orașe și aproape 300 de așezări și sate care au fost ocupate de Armenia timp de aproape trei decenii.

Un acord intermediat de Rusia a pus capăt celor 44 de zile de conflict intens în noiembrie 2020, azerii beneficiind de ajutor militar din partea Turciei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avut o conversație telefonică cu premierul armean, Nikol Pașinian, a anunțat miercuri Kremlinul.

Putin și Pașinian au discutat despre misiunea de menținere a păcii a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) în Kazahstan și despre Nagornîi-Karabah, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

„Ținând cont de președinția Armeniei în Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, s-a desfășurat un schimb de opinii cu privire la progresul operațiunii de menținere a păcii CSTO din Kazahstan. Au fost remarcate acțiuni coordonate eficiente ale contingentului de menținere a păcii care contribuie la normalizarea situației din republică. Situația actuală din jurul Nagornîi-Karabah și unele probleme de implementare a acordurilor consemnate în declarațiile liderilor Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei, din 9 noiembrie 2020, 11 ianuarie și 26 noiembrie 2021, au fost discutate”, se arată în raport.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te