Arme și muniție din Iran confiscate de americani au fost redirecționate către ucraineni

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.10.2023 - 18:12
Arme și muniție din Iran confiscate de americani au fost redirecționate către ucraineni - Foto: U.S. Navy - Dawson Roth (imagine cu caracter ilustrativ)

Arme și muniție din Iran confiscate de americani au fost redirecționate către ucraineni. Forțele americane și aliate au interceptat peste 170 de tone de material exploziv, un milion de cartușe pentru arme de calibru mic și mii de puști de asalt din Iran în ultimele zece luni.

SHARE

Arme și muniție din Iran confiscate de americani au fost redirecționate către ucraineni, potrivit Comandamentului Central al Forțelor Navale ale SUA  (NAVCENT).

Cifrele demonstrează activitatea concentrată a Marinei americane pentru a perturba contrabanda iraniană cu arme în regiune.

Arme și muniție din Iran confiscate de americani au fost redirecționate către ucraineni

În septembrie 2021, Flota a 5-a a SUA a lansat Task Force 59, ceea ce i-a permis să identifice mai ușor activitățile ilegale potențiale și să inspecteze cu navele cu echipaj.

În aprilie următor, Marina a creat o forță operativă combinată - CTF 153 - care integrează acțiunile mai multor națiuni care monitorizează Marea Roșie și Golful Aden.

Împreună, aceste eforturi au creat o rețea mai strânsă pentru a opri contrabanda, o prioritate pentru viceamiramul Brad Cooper, comandantul Flotei a 5-a.

O mare parte din armamentul Iranului era destinat rebelilor Houthi din Yemen.

Din noiembrie anul trecut, NAVCENT a confiscat următoarele arme și muniții din Iran:

8 noiembrie 2022 - Peste 70 de tone de perclorat de amoniu și mai mult de 100 de tone de îngrășământ cu uree, care pot fi folosite pentru a produce explozivi.

1 Dec 2022 - 50 de tone de cartușe de muniție, împreună cu siguranțe și combustibili pentru rachete; mai mult de un milion de cartușe de 7,62 mm; 25.000 de cartușe de muniție de 12,7 mm; 7.000 de siguranțe de proximitate pentru rachete; și peste 2.100 de kilograme de combustibil folosit pentru a lansa grenade propulsate de rachete.

6 ianuarie 2023 - 2.116 puști de asalt AK-47.

În plus, americanii și partenerii au confiscat 3.000 de puști de asalt, 578.000 de cartușe de muniție, peste 23 de rachete ghidate antitanc și „componente de rachete balistice cu rază medie de acțiune” din Iran în ianuarie și februarie, potrivit NAVCENT.

Săptămâna aceasta, Comandamentul Central al SUA a anunțat că a transferat peste un milion din cartușele de 7,62 mm confiscate în Ucraina.

Administrația a obținut controlul asupra acelei muniții după ce Departamentul de Justiție (DoJ) a depus o moțiune de confiscare în martie. 

În iulie, DoJ a depus o moțiune similară pentru mii de puști, sute de mitraliere și lansatoare de rachete și 700.000 de cartușe de muniție interceptate, de asemenea, din Iran.

SUA au suspendat ajutorul suplimentar militar pentru Ucraina

Pentagonul a subliniat că momentul transferului este o coincidență cu decizia de a se suspenda ajutorul suplimentar american acordat Ucrainei.  

Camera Reprezentanților a votat pentru o asistență suplimentară de 300 de milioane de dolari luna trecută, dar, pentru prima dată, majoritatea republicanilor s-a opus.

Citește și: Planul secret al SUA pentru Ucraina. Lista trimisă Kievului pentru a nu opri finanțarea războiului

„Nu aș fi surprins ca pachetele suplimentare de ajutor să fie aprobate, dar devine din ce în ce mai dificil”, a spus Seth Jones, care conduce programul de securitate internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, potrivit defensenews.com.

O astfel de dificultate, a spus Jones, înseamnă că Pentagonul ar putea fi nevoit să se găsească altă modalitate să continue aprovizionarea Ucrainei.

Citește și: Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE: trebuie să le oferim ucrainenilor arme mai bune şi mai mari

„Trebuie ca Congresul să acționeze pentru a ne asigura că nu există nicio întrerupere în sprijinul nostru, mai ales că departamentul încearcă să reînnoiască stocurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te