Începând cu 1 martie, timp de trei luni, bărbați apți pentru serviciul militar, cu vârste de până la 55 de ani, vor participa la cantonamentul contingentului de ”pacificatori”.
Bărbații din regiunea separatistă erau ademeniți de așa zisul minister transnistrean al apărării cu bani, îmbrăcăminte, cazare și masă.
„Armata pacificatorilor” din Transnistria, chemată la oaste. Recrutările au început de la 1 martie
Aceștia vor fi plătiți lunar cu 2800 de ruble transnistrene, adică aproximativ 300 de euro.
Doritorii au putut să depună o cerere la comisarul militar de la locul de reședință înainte de 28 februarie și să se supună unui control medical.
Citește și: VIDEO Atac cu drone în Rusia. Una s-a prăbușit lângă o stație Gazprom din regiunea Moscova
Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și moldoveni și paramilitari transnistreni.
Aceasta a fost constituită după semnarea, la 21 iulie 1992, de către președintele de atunci al Rusiei Boris Elțin și omologul său Mircea Snegur a Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria, potrivit deschide.md.
Citește și: VIDEO Rusia amenință cu Tsar Bomba, ce ucide 6 milioane de oameni. Ce poate „primi” în schimb
Putin încearcă anexarea ilegală a regiunii transnistrene, după modelul Crimeea. Recentele amenințări ale Rusiei la adresa Republicii Moldova, referitoare la Transnistria, reprezintă acțiuni care seamănă izbitor de mult cu cele întreprinse de Moscova înaintea anexării ilegale a peninsulei Crimeea, în 2014, dar și a invaziei Ucrainei declanșate în urmă cu un an.
Ministerul rus de Externe a avertizat Statele Unite, țările NATO și autoritățile ucrainene împotriva unui alt „pas aventuros” în ceea ce privește Transnistria, se arată într-o declarație pe site-ul instituției, publicată vineri, 24 februarie.
„Orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse”, punctează Rusia.