„Armata de fier” a Ucrainei va fi modernizată de NATO: Trebuie să o aducem la standardele Alianței

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.06.2023 - 10:31
Sursa foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis că Alianţa Nord-Atlantică va furniza ajutor suplimentar pentru a contribui la modernizarea armatei ucrainene la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

SHARE

Într-o declaraţie publicată miercuri de cotidianul german Tagesspiegel, Stoltenberg a spus că la reuniunea din capitala Lituaniei ţările membre NATO vor adopta un pachet de asistenţă multianuală, pentru a aduce Ucraina la standardele NATO în ceea ce priveşte dotarea armatei.

„Armata de fier” a Ucrainei va fi modernizată de NATO

Înalta oficialitate aliată a adăugat că ajutorul Alianţei va ajuta armata ucraineană să facă tranziţia de la o armată bazată pe vechiul model sovietic către o forţă modernă ce operează în concordanţă cu standardele NATO.

Jens Stoltenberg a mai spus că, după luni de pregătire militară cu echipamentele NATO, Ucraina îşi recucereşte teritoriul căzut în mâinile invadatorilor ruşi.

El a subliniat importanţa sprijinului continuu pentru Ucraina, ţară aflată într-o luptă de apărare împotriva agresorului rus care a lansat o invazie pe scară largă în februarie 2022.

Secretarul general al NATO a evidenţiat dificultăţile contraofensivei, printre care terenul accidentat şi minele terestre plantate de forţele ruse.

Ajutor financiar european de 55 de miliarde de euro pentru Ucraina

Uniunea Europeană a propus un pachet de asistență financiară pe patru ani pentru Ucraina în valoare de 55 de miliarde de dolari, a declarat marți, într-o conferință de presă, șeful Comisiei Uniunii. 

Asistența va fi administrată prin împrumuturi și granturi, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acesta are ca scop să ofere Ucrainei "perspectivă și predictibilitate", precum și să "stimuleze alți donatori să își intensifice" sprijinul. 

"Ne va permite să ne calibrăm sprijinul financiar în funcție de evoluția situației de pe teren, deoarece știm cu toții că un război necesită cel mult flexibilitate din partea noastră", a precizat von der Leyen. 

23 de milioane de euro de la vikingi

Norvegia, care nu face parte din Uniunea Europeană, a anunțat de asemenea recent că va aloca fonduri pentru Ucraina.

Într-un comunicat de presă, Ministerul norvegian de Externe a declarat că Oslo va oferi 250 de milioane de coroane norvegiene (aproximativ 23 de milioane de dolari) pentru "siguranța și securitatea nucleară" a Ucrainei. Iar aproximativ 9,3 milioane de dolari vor fi furnizate Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), "pentru a se asigura că experții AIEA pot menține o prezență în Ucraina".

De asemenea, Norvegia mărește cu 14 milioane de dolari finanțarea pentru "cooperarea în domeniul securității și siguranței nucleare" cu Ucraina. Finanțarea va fi administrată de Autoritatea norvegiană pentru securitate radiologică și nucleară (DSA) și va fi utilizată "pentru a reduce riscul de incidente radiologice", potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te