Antony Blinken a stat de vorbă opt ore cu Bibi Netanyahu

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.10.2023 - 09:20
Antony Blinken a vorbit opt ore, cu Bibi Netanyahu - Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut o întâlnire de aproximativ opt ore, cu premierul Benjamin Netanyahu şi cabinetul său de război, la sediul militar Kirya al armatei israeliene, din Tel Aviv, pe tema crizei umanitare din Gaza.

SHARE

Întâlnirea neaşteptat de lungă s-a prelungit până în zorii zilei de marţi, fiind întreruptă de sirene şi de bubuituri, în timp ce sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, al Israelului, intercepta rachete Hamas.

Cei doi s-au adăpostit pentru scurt timp, într-un buncăr, în timpul unei alerte de raid aerian, scrie Reuters. Blinken, principalul diplomat al Israelului, se afla în a cincea zi consecutivă de navetă diplomatică în regiune, revenind, luni seara, în Israel după ce a vizitat şase ţări arabe în patru zile.

Antony Blinken a vorbit opt ore, cu Bibi Netanyahu

Blinken urmează să revină acum la Amman, odată cu vizita lui Joe Biden. Blinken a fost duminică în Egipt, unde a declarat că punctul de trecere a frontierei Rafah, controlat de egipteni, care duce în Gaza, se va redeschide în curând, dar un acord care să permită intrarea ajutoarelor şi plecarea unor cetăţeni străini nu s-a materializat încă.

Biden a avertizat că o nouă ocupaţie israeliană în Gaza ar fi "o mare greşeală" - una dintre declaraţiile sale cele mai ferme, pentru a semnala Israelului nevoia de reţinere, în condiţiile în care criza umanitară din Gaza atinge niveluri critice, conform News.ro.

Aproximativ 600.000 de persoane au fost strămutate din nordul enclavei, potrivit agenţiilor umanitare. Rezervele de alimente şi apă din Gaza sunt pe terminate.

Citeşte şi: Joe Biden vine miercuri în teroarea din Israel insaurată de Hamas. Un avertisment împotriva Iranului

SUA şi Israelul au convenit să elaboreze un plan care să permită ca ajutorul umanitar din partea naţiunilor donatoare şi a organizaţiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza, a anunţat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul unei declaraţii de presă făcute în noaptea de luni spre marţi, la sediul Ambasadei SUA, din Tel Aviv.

Blinken a spus că planul promovat de SUA va include "posibilitatea de a crea zone care să ajute la menţinerea civililor departe de pericol". "Este esenţial ca ajutorul să înceapă să ajungă în Gaza, cât mai curând posibil", a punctat Blinken.

Pe de altă parte, secretarul de stat a declarat că SUA sunt conştiente de faptul că Hamas ar putea încerca să confişte sau să distrugă aceste ajutoare odată ce vor intra în Gaza, dar afirmă că SUA vor descuraja astfel de acţiuni dacă se vor întâmpla şi vor lucra pentru a le preveni pe viitor.

Citeşte şi: Iranul amenință Israelul cu o acțiune preventivă în „următoarele ore”. Un război total, iminent

Blinken a mulţumit Israelului pentru că a fost de acord cu acest plan şi a spus că preşedintele american Joe Biden aşteaptă cu nerăbdare să discute în continuare despre aceasta când va sosi miercuri în Israel.

Între timp, Washingtonul a mutat un grup de atac pentru portavioane în estul Mediteranei şi urmează să mute un alt portavion în regiune în zilele următoare, mişcări despre care Blinken a spus că au ca scop descurajarea, nu provocarea.

Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că Bataan, o altă navă de război, se îndreaptă spre coastele Israelului şi va include o unitate expediţionară a marinei. Bataan ar putea juca un rol cheie într-o eventuală evacuare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te