Ani grei de pușcărie pentru Trump. A încălcat Legea spionajului. Prins pe interceptări

DE Elena Andrei | Actualizat: 09.06.2023 - 22:02
Trump, inculpat că a încălcat Legea spionajului (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Ani grei de pușcărie pentru Trump. A încălcat Legea spionajului, reținând documente clasificate în reședința sa din Mar-a-Lago. Acestea au fost descoperite de agenții federali, iar o interceptare demonstrează că fostul președinte știa că sunt clasificate.

SHARE

Fostul președinte american Donald Trump a fost inculpat pentru a doua oară, de data aceasta pentru acuzații federale în legătură cu gestionarea informațiilor clasificate în timp ce nu mai era în funcție, încălcând Legea spionajului.

Procurorii federali au obținut o înregistrare audio a unei întâlniri din vara anului 2021 în care fostul președinte Donald Trump recunoaște că a păstrat un document secret al Pentagonului despre un potențial atac asupra Iranului, au declarat mai multe surse pentru CNN.

Ani grei de pușcărie pentru Trump. A încălcat Legea spionajului

Până acum, se susținuse că documentul respectiv fusese desecretizat.

Înregistrarea arată că Trump a înțeles că a păstrat materiale clasificate după ce a părăsit Casa Albă, potrivit mai multor surse familiare cu ancheta.

În ceea ce privește înregistrarea, comentariile lui Trump arătau că dorea să împărtășească informațiile, dar era conștient de limitările puterii sale de a desecretifica înregistrările.

O sursă a spus că partea relevantă a documentului privind Iranul durează două minute, iar o altă sursă a dezvăluit că discuția este o mică parte dintr-o întâlnire mult mai lungă.

Întâlnirea din iulie 2021 a avut loc la clubul de golf al lui Trump din Bedminster, New Jersey, cu două persoane care lucrează la autobiografia fostului șef de cabinet al lui Trump, Mark Meadows, precum și asistenți angajați de fostul președinte, inclusiv specialistul în comunicații Margo Martin.

Participanții, au spus sursele, nu aveau autorizații de securitate care să le permită accesul la informații clasificate. Meadows nu a participat la întâlnire, au spus sursele.

Acuzațiile ar aduna 20 de ani de pușcărie, dar Trump ar putea obține mult  mai puțin

Fostul președinte se confruntă cu cel puțin șapte acuzații, care includ reținerea intenționată a informațiilor privind apărarea națională, conspirație pentru obstrucționarea justiției, reținerea neautorizată a unui document, ascunderea în mod corupt a unui document într-o anchetă federală, declarații false.

Pedepsele maxime pentru acuzațiile respective variază de la cinci până la 20 de ani, deși orice eventuală sentință în cazul în care Trump ar fi condamnat ar fi probabil mult mai mică.

Doi dintre avocații de top ai lui Donald Trump au demisionat brusc din echipa sa de apărare vineri, la doar câteva ore după ce a apărut știrea că el și un consilier apropiat au fost inculpați pentru acuzații legate de manipularea documentelor clasificate încălcând Legea spionajului.

Jim Trusty și John Rowley, care au condus echipa juridică a lui Trump din Washington, D.C. timp de luni de zile și au fost văzuți frecvent la tribunalul federal, au indicat că nu îl vor mai reprezenta pe Trump în problemele investigate și urmărite penal de procurorul special Jack Smith.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te