Amenzile de milioane, cea mai mică dintre problemele Huawei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.01.2019 - 19:24
Foto: Guliver/ Getty Images

Huawei, gigantul telecom chinez, ar putea plăti milioane de dolari amenzi, dacă cele două capete de acuzare formulate luni de Departamentul de Justiție din SUA se vor susține în instanță.

SHARE

„Banii sunt în să cea mai mică dintre problemele Huawei”, scrie revista „Wired”. Primul cap de acuzare, îndreptat împotriva companiei și a unor membri ai conducerii executive, se referă la fraudă bancară, spălare de bani și obstrucționarea justiției, în legătură cu presupuse vânzări ilegale de echipamente produse pe teritoriul SUA către companii iraniene.

Printre cei puși sub acuzare se numără și CFO-ul Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei Ren Zhengfei, arestată luna trecută în Canada și carre așteaptă să fie extrădată în America.

Al doilea cap de acuzare se referă la furtul de proprietate intelectuală de la compania germană T- Mobile și oferirea de bonusuri angajaților Huawei care fură informații confidențiale de la competitori.

”Compania neagă că ea sau vreuna din subsidiarele sale ar fi încălcat legile americane, la care se face refereire în rechizitoriu, nu are cunoștiință despre rele practici săvârșite de d-șoara Meng și este convinsă că justiția din SUa va ajunge la aceleași concluzii”, precizează o declarație de presă a Huawei postată pe Twitter.

Precedentul ZTE

Huawei se confruntă deja în America cu o serie de procese civile în legătură cu presupusul furt de proprietate intelectuală. Revista ”Wired” face o paralelă cu compania chineză ZTE, care a trecut printr-o experiență similară în SUA.

”Este important ce s-a întâmplat cu un alt gigant telecom chinez, ZTE. Compania a recunoscut că a încălcat sancțiunile SUA împotriva Iranului în 2017 și a fost de acord să plătească o amendă de aproximativ 900 de milioane de dolari, să concedieze patru membri importanți în conducerea companiei. Anul trecut, Departamentul de Comerț al SUA a declarat că ZTE nu și-a îndeplinit obligațiile stabilite de partea americană și a interzis companiilor americane să vândă componente sau software pentru ZTE. ZTE a început să-și închidă operațiunile din SUA. Guvernul american s-a retras după ce ZTE a fost de acord să plătească aproximativ 1,9 miliarde de dolari penalități, să-și înlocuiască întregul board de conducere și să se deschidă auditorilor din SUA. Aceeași soartă este posibilă și în cazul Huawei, dacă compania va fi condamnată”, susține Joshua Rich, partener la firma de avocatură McDonnell, Boehnen Hulbert & Berghoff, din Chicago, citat de ”Wired”.

Huawei este într-o poziție mai bună de a supraviețui sancțiunilor decât a fost ZTE, susțin analiștii citați de publicația americană. "Huawei este mai stabilă din punct de vedere financiar decât ZTE. Sancțiunile i-ar dăuna, mai ales dacă SUA ar interzice instituțiilor financiare să facă afaceri cu Huawei. Dacă nu va putea interacționa cu sistemul bancar din SUA, Huawei va avea o mare dificultate în vânzarea de produse oriunde în lume", a precizat Rich.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te