Amenințările lui Putin nu trebuie ignorate. Patru scenarii nucleare posibile

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 28.09.2022 - 16:54
Explozia unei bombe atomice Foto: Solarseven, Dreamstime.com

Un analist de securitate națională din Statele Unite a avertizat asupra scenariilor privind atacuri nucleare din partea Rusiei, atât asupra Ucrainei, cât și asupra țărilor din Europa care fac parte din NATO.

SHARE

Într-o analiză publicată de Washington Post, expertul militar american Joseph Cirincione a spus că posibilitatea folosirii armelor nucleare trebuie să fie diminuată, iar răspunsurile în cazul acestora trebuie să fie pregătite în avans. De aceea, SUA urmăresc cu atenție orice semn că o armă nucleară este pregătită de Moscova.

„Ar trebui să îl credem pe Putin că <<aceasta nu este o cacealma>>”, a spus Cirincione, potrivit căruia folosirea armelor nucleare într-un conflict face parte din doctrina militară rusă.

„Spre deosebire de Statele Unite, Rusia practică în mod regulat utilizarea armelor nucleare și le integrează în exercițiile sale militare convenționale, cel mai recent chiar înainte de invazia lui Putin”, a mai spus el, potrivit Washington Post.

Acesta a citat scrieri militare rusești care detaliază că, „dacă Rusia pierde un conflict, ar putea folosi arme nucleare pentru a-și forța inamicul să se retragă”.

Primul scenariu la care ar putea recurge Rusia este folosirea unei arme nucleare pete o zonă nelocuită, precum Marea Neagră, conform analistului, care a adăugat că Occidentul „va da înapoi” în acest caz. Deși explozia nu ar necesita un răspuns nuclear al SUA, președintele american Joe Biden ar putea cere izolarea internațională a Rusiei și noi sancțiuni și avertismente extrem de dure ar fi lansate. Însă, Cirincione a spus că Rusia nu ar recurge la acest scenariu pentru că „nu este suficient de șocant”.

Al doilea scenariu prevede folosirea unei arme nucleare „cu randament redus” de către Rusia, asupra unei ținte militare ucrainene, iar explozia ar putea ucide mii de oameni și ar produce pagube importante. În acest caz, Kremlinul ar putea ordona folosirea unei focoase nucleare de 10 kilotone, iar expertul consideră puterea ei ca fiind mică, având în vedere că bomba care a distrus Hiroshima avea 15 kilotone, iar focoasele Rusiei și Statelor Unite au în general între 100 și 1.000 de kilotone. Cirincione consideră că acest scenariu este „cel mai probabil” și că nu ar necesita un răspuns al SUA, însă ar crește ajutorul oferit Ucrainei și ar putea conduce la lovituri ale NATO sau SUA asupra unităților ruse care au lansat atacul.

Citește și: Rusia înființează Districtul Federal Crimeea din toate zonele ocupate, sub conducerea lui Rogozin

Sub al treilea scenariu, Putin ar putea ordona folosirea unei arme nucleare cu randament mare, de 50 sau 100 de kilotone, adică de până la șase ori mai mare decât bomba de la Hiroshima. Zecii de mii de oameni ar muri și ar fi produse pagube masive și radiații. Expertul crede că, în acest caz, SUA și NATO ar putea folosi arme convenționale „puternice” pentru a ținti forțele ruse din ucraina și unitățile de atac și ar putea recurge la atacuri cibernetice de amploare.

Citește și: Dîncu: Putin blufează când amenință Occidentul cu armele nucleare. Încearcă să impresioneze

Ultimul și cel mai puțin probabil scenariu este un atac nuclear asupra NATO, care este însă inclus în doctrina rusă de primă utilizare a armelor nucleare. Atacul ar viza statele din Europa Centrală și, dacă armele folosite ar fi de randamentul celor din al treilea scenariu, ar provoca un nivel de distrugere unui stat NATO nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial. Acest lucru ar putea declanșa un răspuns nuclear sau un atac convențional pentru eliminarea lui Putin sau a armelor asupra cărora are control, pentru a preveni un atac ulterior.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te