Amenințările cu bombe sufocă Republica Moldova. O metodă a Rusiei de a destabiliza această țară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.08.2022 - 11:02
Chișinău, Republica Moldova- FOTO: Profimedia

„Pentru micuța Moldova, o națiune săracă, fără ieșire la mare, care se învecinează cu Ucraina distrusă de război, dar nu se află în Uniunea Europeană sau NATO, a trecut încă o săptămână în care a fostr afectată de amenințări cu bombă”, scrie Associated Press.

SHARE

Într-o zi senină în fața aeroportului internațional care deservește capitala Moldovei, Chișinău, sute de oameni s-au adunat săptămâna aceasta, în timp ce câinii care adulmecă bombe examinau împrejurimile.

O scenă comună în cea mai săracă națiune a Europei, deoarece se luptă cu ceea ce observatorii cred că sunt încercări de a destabiliza fosta republică sovietică pe fondul războiului Rusiei din Ucraina.

De la începutul lunii iulie, Republica Moldova a primit aproape 60 de amenințări cu bombă – 15 raportate până acum în această săptămână – în locații variind de la primăria capitalei, la aeroport, curtea supremă, centre comerciale și spitale.

Deși nimeni nu a fost încă acuzat pentru amenințările cu bombă, dintre care majoritatea au sosit prin e-mail și toate s-au dovedit a fi false, oficialii spun că adresele computerelor duc în Rusia, Ucraina și Belarus.

Citește și: 

VIDEO Putin își retrage forțe din Crimeea. Separatiștii din Donețk și Lugansk se răzvrătesc

„Face parte din războiul de dezinformare împotriva Moldovei, care este în desfășurare”, a spus Valeriu Pașa, analist la think tank-ul Watchdog.md din Chișinău. „Ar putea face parte din efortul rus de a destabiliza Moldova, deoarece folosesc multe metode diferite pentru a face acest lucru”.

Metode de destabilizare

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Moldova, care are o populație de 2,6 milioane de oameni, s-a confruntat cu o multitudine de crize. A primit mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor decât orice altă țară; tensiunile au crescut în regiunea separatistă a țării, susținută de Rusia; se confruntă cu o criză energetică acută; și, ca mare parte din Europa, se luptă cu inflația în creștere.

Frecventele amenințări cu bombă nu fac decât să adauge presiune asupra autorităților deja supraîncărcate ale țării.

„Blochează multe resurse – poliție, anchetatori, servicii tehnice – este un tip de hărțuire aș spune, sau hărțuire, a sistemelor de stat și a serviciilor publice din Republica Moldova”, a spus Pașa.

Maxim Motinga , procuror de la Biroul pentru Combaterea Crimei Organizate din Moldova, a declarat pentru Associated Press că, de când au început amenințările cu bombă, „practic în fiecare zi deschidem dosare penale”.

„În acest moment, toate cercetările penale sunt în desfășurare”, a spus el, adăugând că au fost făcute cereri de asistență oficială din partea Rusiei și Ucrainei dacă „au fost stabilite anumite căi care conduc către țările respective”.

„Sper că vom primi niște răspunsuri din acele țări”, a spus el.

Pentru Veaceslav Belbas, un om de afaceri moldovean în vârstă de 43 de ani, care s-a întors luni din Turcia la Chișinău, o amenințare cu bombă l-a speriat pentru că avionul său a survolat aeroportul capitalei timp de 30 de minute. După aceea, avionul s-a întors în Turcia.

„Ne-am rugat mult și în cele din urmă am aterizat”, a spus el. „Pentru mine, a fost un șoc atât de mare încât i-am spus soției mele că acesta este ultimul meu zbor.”

Tensiuni în Transnistria

Tensiunile în Moldova au crescut în aprilie, după ce au avut loc o serie de explozii reale în regiunea separatistă susținută de Rusia din Transnistria, unde Rusia are aproximativ 1.500 de militari într-o așa-numită zonă de conflict înghețată. A stârnit temeri că Moldova, neutră din punct de vedere militar, ar putea fi târâtă în războiul Rusiei. Cel puțin un oficial rus a vorbit deschis despre smulgerea de terenuri suficiente în sudul Ucrainei pentru a lega zonele controlate de ruși de pe continent la Transnistria.

Observatorii au subliniat că exploziile au venit în timp ce Moldova – care are legături strânse din punct de vedere istoric cu Moscova – a arătat o orientare occidentală în creștere și după ce a solicitat aderarea la UE, ceea ce a făcut la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. I s-a acordat statutul de candidat UE la sfârșitul lunii iunie, cu puțin timp înainte de începerea amenințărilor cu bombă.

Galina Gheorghes se întorcea în Anglia din Moldova luna trecută, după ce a participat la o întâlnire de familie, când o amenințare cu bombă i-a anulat zborul. Ea spune că este supărată că nimeni nu a fost încă prins.

„Este foarte rău ce se întâmplă… din păcate, oamenii obișnuiți suferă”, a spus Gheorghes , în vârstă de 35 de ani.

Citește și: 

VIDEO Ucraina se pregătește de un dezastru nuclear la Zaporojie. Erdogan: „Nu vrem un nou Cernobîl”

Pe fondul unui tipar aparent nesfârșit de amenințări perturbatoare și costisitoare, Ministerul de Interne al Republicii Moldova a declarat că dorește să înăsprească pedepsele pentru oricine condamnat pentru alerte false cu bombă prin creșterea amenzilor și pronunțarea pedepselor cu închisoarea mai lungi.

Aeroportul Chișinău a fost lovit de zeci de amenințări cu bombă din iulie și a întărit securitatea ca răspuns. Radu Zănoagă, șeful poliției de frontieră de la aeroport, spune că a fost înființată o unitate specializată pentru a scuti oficialii de securitate de problemele de a călători din centrul orașului de fiecare dată când este făcută o amenințare cu bombă.

„În acest moment, ne confruntăm cu situația în cooperare cu alte organisme și instituții (de stat) care își desfășoară activitatea în aeroport”, a spus el. „Au mai existat alerte cu bombă – dar nu atât de multe și nu la fel de frecvente ca acum.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te