„Amenințare radiologică iminentă” la o centrală nucleară din Guangdong. China neagă orice risc

DE Adina Mutăr | 14.06.2021 - 20:34
China nu recunoaște probleme cu un reactor nuclear/Foto: CNN

Guvernul SUA a fost la un nivel ridicat de alertă cu privire la un raport despre o scurgere radioactivă la o centrală nucleară chineză, după ce o companie franceză care ajută la exploatarea acesteia a anunțat „amenințare radiologică iminentă”.

SHARE

Potrivit unor oficiali americani și documentelor văzute de CNN, avertismentul a inclus acuzația că Autoritatea chineză de Siguranță Nucleară a ridicat limitele acceptabile pentru detectarea radiațiilor în afara centralei nucleare Taishan, din provincia Guangdong, pentru a evita să fie necesară închiderea acesteia, potrivit unei scrisori a companiei franceze Framatome către Departamentul SUA al Energiei, obținută de CNN.

Este neobișnuit ca o companie străină să se adreseze unilateral Guvernului american pentru ajutor atunci când partenerul său, statul chinez, refuză să admită că există o problemă.

Scenariul ar putea pune SUA într-o situație complicată în cazul în care scurgerea continuă sau devine mai severă fără a fi remediată.

Consiliul Național de Securitate a ținut mai multe ședințe săptămâna trecută pe tema acestei crize, inclusiv două la nivel de adjuncți și o alta condusă de directorul principal pentru securitate nucleară, Laura Rosenberger, și directorul pentru Controlul Armelor, Mallory Stewart, potrivit oficialilor americani.

Citește și

Trebuie românii să se îngrijoreze pentru ce se întâmplă la Cernobîl azi?

Reactorul distrus de la Cernobîl înregistrează o creștere neobișnuită a activității nucleare

 

Administrația Biden a discutat situația cu Guvernul francez și cu proprii experți din cadrul Departamentului Energiei, fiind în contact și cu Guvernul chinez, au spus oficiali americani, deși amploarea acestui contact este neclară.

Guvernul SUA a refuzat să explice evaluarea, însă oficialii de la NSC, Departamentul de Stat și Departamentul Energiei au insistat că, dacă există vreun risc pentru populația chineză din regiune, SUA ar trebui să-l dezvăluie în temeiul tratatelor actuale legate de accidente nucleare.

Framatome a apelat la SUA pentru a obține o derogare care să le permită să ceară asistență tehnică americană pentru a rezolva problema la centrala chineză, evaluată de francezi ca „amenințare radiologică iminentă” în adresa de la 8 iunie.

 

Pot fi probleme grave de fisurare a unei bare de combustibil


Cererea de asistență din 8 iunie de la Framatome este singurul motiv pentru care SUA s-au implicat în această situație.

Centrala Nucleară Taishan a publicat o declarație pe pagina sa online duminică seara, susținând că valorile de mediu atât pentru centrală, cât și pentru zona înconjurătoare sunt „normale”.

„Cele două reactoare nucleare din Taishan sunt ambele operaționale”, se arată în declarație, adăugând că „Unitatea 2 a finalizat recent o revizie și s-a conectat cu succes la rețea pe 10 iunie 2021”.

Nu s-au dat detalii cu privire la „revizuirea” centralei.

„Situația este o amenințare radiologică iminentă pentru centrală și public, iar Framatome solicită urgent permisiunea de a transfera date tehnice și asistență, pentru a readuce uzina în funcțiune normală”, scriau francezii în nota de la 8 iunie.

Framatome a informat că autoritatea chineză de siguranță nucleară „a continuat să ridice limitele de dozare în afara amplasamentului”, și acest lucru ar putea continua, pentru a menține reactorul care are scurgeri radioactive în stare de funcționare, în ciuda riscurilor pentru populația din jur.”

„Pentru a se asigura că limitele de dozare în afara amplasamentului sunt menținute în limite acceptabile pentru a nu provoca vătămări nejustificate populației înconjurătoare, TNPJVC (operatorul Taishan-1) este obligat să respecte o limită de reglementare și să oprească reactorul în caz contrar dacă o astfel de limită este depășit ", se arată în nota 8 iunie.

Experții americani sunt de părere că, dacă la centrala chinieză există o scurgere de gaz, aceasta indică faptul că o parte din izolație este fisurată sau vreo bară de combustibil este fisurat, ceea ce indică probleme grave.

Centrala din Taishan este un proiect de prestigiu construit după ce China a semnat un acord de producere a energiei nucleare cu Électricité de France, care este deținut în principal de Guvernul francez.

Construcția centralei a început în 2009, iar cele două unități au început să genereze energie electrică în 2018 și, respectiv, în 2019.

Orașul Taishan are o populație de 950.000 și este situat în sud-estul țării, în provincia Guangdong, care găzduiește 126 de milioane de locuitori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te