Ambasadorul român şi cel britanic, convocaţi la Ministerul de Externe al Iranului

DE Elena Andrei | 02.08.2021 - 21:24
Protest al Iranului cu privire la acuzațiile de atac asupra navei Mercer Street/Foto: you tube

Ministerul de Externe al Iranului i-a convocat luni pe ambasadorul României şi pe însărcinatul cu afaceri al Regatului Unit pentru a le transmite un protest în urma acuzaţiilor cu privire la atacul asupra petrolierului, în care și-au pierdut viața un român și un britanic.

SHARE

Iranul a decis aceste convocări ca măsură de reciprocitate, după ce ambasadorii săi la Londra şi Bucureşti au fost convocaţi de ministerele de Externe britanic şi român după atacul de joi asupra unui petrolier în Marea Arabiei, în urma căruia şi-au pierdut viaţa doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic.

„Aceste comentarii, făcute într-o manieră pripită şi fără furnizarea niciunei probe sau evidenţe, sunt respinse şi condamnate energic”, se arată într-o notă a ministerului iranian de Externe, cu referire la acuzaţiile formulate la adresa Teheranului. Politica Republicii Islamice Iran este să se apere şi să dea un răspuns decisiv, oportun şi adecvat oricărui act de aventurism”, adaugă ministerul iranian, conform Agerpres.

Israelul, SUA, Regatul Unit şi România au acuzat Guvernul iranian că se află în spatele atacului comis cu o dronă asupra petrolierului Mercer Street - deţinut de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime, care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer - şi au evocat discuţii cu partenerii lor pentru un răspuns concertat.

România condamnă "cu fermitate" şi califică drept "absolut inacceptabil" atacul cu dronă comis asupra vasului ”Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, a transmise luni Ministerul Afacerilor Externe. Bucureștiul solicită explicații din partea autorităților iraniene, ”fără întârziere”, ambasadorul Republicii Islamice Iran fiind convocat de urgenţă la MAE român.

Citește și

Israelul cere măsuri imediate împotriva Iranului pentru atacul navei, în care a murit un român

Iranul afirmă că va răspunde oricărei amenințări, după atacul asupra unui petrolier israelian

 

Iranul a respins acuzaţiile potrivit cărora s-ar afla la originea atacului comis săptămâna trecută în largul coastelor Omanului împotriva unui petrolier administrat de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer (locul 197 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari).

Joi, petrolierul "Mercer Street" a fost ţinta unui atac cu dronă în Marea Omanului. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic care lucra pentru societatea de securitate Ambrey, şi un membru al echipajului român, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra aflată în proprietatea lui Eyal Ofer.

De ani de zile, Israelul şi Iranul se înfruntă direct sau indirect în Liban, în Siria şi în Fâşia Gaza. Însă în ultimele luni această rivalitate s-a mutat pe mare, odată cu apariţia unei misterioase serii de sabotaje şi atacuri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te