Ambasada Rusiei îl omagiază pe Regele Mihai cu fotografii de la întâlnirea cu Vladimir Putin

DE Edi Neagu | 22.10.2021 - 11:25
Regele MIhai și Regina Ana s-au întâlnit cu Vladimir Putin, la Moscova, în 2005. FOTO: Facebook

Regele Mihai a fost decorat, în 1945, cu ordinul ”Pobeda” pentru contribuția în înfrângerea Germaniei naziste în cel de al doilea război mondial,

SHARE

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse la București au apărut o serie de fotografii cu Regele Mihai, în timpul unei vizite la Moscova, în 2005, cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 60 de ani de la victoria trupelor aliate împotriva Germaniei naziste.

Reprezentanța diplomatică folosește o serie de citate din cartea de memorii a diplomatului Anatoli Lebedev care l-a însoțit pe Regele Mihai, în calitate de decorat al ordinului ”Pobeda” (Victoria) în capitala Rusiei.

Regele Mihai și Regina Ana au participat la o recepție găzduită de Vladimir Putin cu ocazia Zilei Victoriei.
 
 
”La un moment dat, când participanții se adunau treptat în foaierul palatului, printre cei prezenți, în centrul sălii, a apărut Președintele Rusiei V.V. Putin, în jurul căruia au început imediat să se strângă șefii delegațiilor din străinătate. Printre ei erau multe persoane cunoscute care schimbau scurte salutări pe parcurs.
 
Toate acestea au creat o atmosferă plină de viață și optimistă. Ana a României a solicitat ca Mihai I împreună cu ea să fie prezentat liderului rus, spre care nu era deloc ușor de înaintat. Acest moment a fost surprins în imagine de asistentul personal al fostului rege.
 
După un scurt discurs al lui Vladimir Putin care a precedat cina de gală, Președintele nostru a înmânat personal medaliile jubiliare mai multor veterani și invitați proeminenți, inclusiv lui Mihai I.
 
 
Ana a României a luat și a examinat cu curiozitate medalia cu care soțul ei s-a întors la masă. “You are a hero, Michael!”, privindu-l, a spus ea jucăuș în engleză. Mihai I, cu generozitate, nu a contrazis-o pe soția sale. Pe neașteptate, T. Băsescu s-a apropiat de fostul monarh român din partea opusă a sălii, deja destul de zgomotoasă, cu un pahar în mână și, zâmbind larg, l-a felicitat pentru decorare.
 
Era evident că Mihai I, reținut în exprimarea emoțiilor, era bine dispus. La un moment dat, uitându-se la mine, a spus cu o semnificație anume în voce: “Știți, Stalin mi-a făcut cadou două avioane U-2”. Se simțea că pentru el, care din tinerețe a fost un pilot experimentat îndrăgostit de cer, cadoul în forma de bombardiere ușoare de primă linie, pe care le pilotau „vrăjitoarele de noapte” sovietice în timpul războiului, s-a dovedit a fi potrivit și foarte apreciat”, scrie ambasada Rusiei pe Facebook, citând notele diplomatului rus.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te