Ambasada României la Kabul, distrusă 80%. Locuitorii au atacat și ei complexul rezidențial

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.09.2019 - 10:51

Ministerul Afacerilor Externe a revenit miercuri seara cu un comunicat în care se precizează că pierderile României în atacul terorist de la Kabul sunt „o parte” din cele suferite de comunitatea internațională.

SHARE

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, declarase, marţi seară, că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susţinut timp de câteva ore, un membru al corpului de securitate fiind ucis și un altul rănit.

Miercuri, MAE a emis un comunicat în care se arată că nu Ambasada României a fost ținta atacului terorist.

„Pierderile noastre reprezintă o parte din cele suferite de comunitatea internaţională, de partenerii şi de aliaţii României.

Clădirea Ambasadei României la Kabul a fost distrusă în proporţie de 80%. Atacul terorist a avut loc într-o zonă rezidenţială în care lucrau numeroşi cetăţeni străini şi în care îşi desfăşurau activitatea mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv misiunea diplomatică a României.

Personalul misiunii diplomatice care se află în Afganistan este determinat să rămână pe plan local şi să îşi continue activitatea. Acest subiect se află încă în discuţie la nivelul autorităţilor române”, se arată în comunicat.

În comunicat, se mai precizează că rănitul român este în afara oricărui pericol. „Starea sa de sănătate este stabilă şi urmează să fie transferat în Europa, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate. Totodată, în acest moment, sunt în curs de realizare formalităţile necesare pentru repatrierea corpului neînsufleţit al colegului decedat.”

Cel puţin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite după ce un vehicul a explodat în capitala afgană Kabul, în Satul Verde, un campus fortificat, în care își desfășoară activitatea mai multe misiuni diplomatice și organizații străine, ținte predilecte ale talibanilor, atacuri în care au murit sute de persoane, majoritatea localnici.

Cel mai recent atac, de luni noaptea, a distrus sau deteriorat grav un complex de clădiri în care se afla și Ambasada României, zeci de magazine și case din apropiere, ucigând până la 30 de persoane și rănind cel puțin 100, după surse afgane de securitate.

Poliția din Kabul a declarat miercuri că șase cetățeni străini au fost uciși în atacul de luni, cinci nepalezi și un român.

Partea atacată luni noaptea a Satului Verde găzduiește două companii britanice de securitate, G4S și Hart, organizații umanitare și mica ambasadă română.

Nasrat Rahimi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat că 400 de rezidenți  străini au fost evacuați din Satul Verde de către forțele de securitate.

Însă străinii spun că nu au fost evacuați până dimineață, stând ascunși în bucăre până la 4 dimineața, în timp ce polițiștii afgani și forțe de securitate s-au luptat cu insurgenții.

Rahimi a declarat că forțele de securitate au ucis cinci atacatori înarmați.

Talibanii au revendicat atacul

Talibanii au revendicat atacul, motivând că negocierile cu americanii impuneau o dovadă de forță din partea talibanilor, transmite The Associated Press.

Atacul s-a petrecut în timp ce televiziunea afgană difuza declarația unui reprezentant al SUA, Zalmay Khalilzad, care spunea că s-a ajuns la un acord „de principiu” cu talibanii pentru a pune capăt războiului de 18 ani, care a început în momentul în care talibanii au refuzat să-l predea pe Osama bin Laden, după atacurile din 11 septembrie 2001.

Acordul „de principiu”, ce trebuie aprobat de președintele Donald Trump, prevede retragerea a 5.000 de militari americani din cinci baze din Afganistan în termen de 135 de zile de la semnare. În schimb, talibanii nu vor permite organizației teroriste Al Qaida să-și recâștige pozițiile.

„Înțelegem că sunt în desfășurare negocierile de pace, dar trebuie să se înțeleagă, de asemenea, că nu suntem slabi și, dacă intrăm în discuții, intrăm dintr-o poziție puternică”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

„Cei care ne critică că am atacat Satul Verde trebuie să înțeleagă că există o reacțiune la orice acțiune”, a spus acesta.

Mujahid a precizat că forțele talibane au ordonat atacul ca răspuns la cele ale forțelor americane și afgane din alte regiuni ale țării, „în care au fost uciși civili”, iar cei uciși sau răniți în atacul talibanilor „și-au asumat acest risc, trăind în apropierea unui campus străin”.

Atacul a reînnoit suspiciunile în rândul cetățenilor afgani și al oficialilor guvernamentali că talibanii nu vor respecta niciun acord odată ce trupele americane vor părăsi țara, potrivit AP.

Atacul rezidenților

Marți dimineață, sute de rezidenți supărați au ieșit în stradă, cerând ca străinii din mijlocul lor să părăsească acest cartier.

Unii protestatari au escaladat un zid care înconjura Satul Verde, dând foc unui turn de pază și unui rând de SUV-uri blindate aflate în zona de parcare a complexului.

Protestatarii au ars cauciucuri, au aruncat sticle incendiare, cu benzină, și au aruncat cu pietre în complex.

Locuitorii zonei spun că au ajuns la capătul răbdării și că „acest afurisit de complex” trebuie mutat de acolo, deoarece, la fiecare atac, ale lor sunt pierderile cele mai mari.

Rezidenții sunt foarte nemulțumiți și pentru că oficialii guvernamentali le-au respins cererile de compensare pentru a-și reconstrui casele după atentatele anterioare.

Cel puțin cinci persoane au fost împușcate și rănite de poliție în protestul de marți.

Firdous Faramarz, un purtător de cuvânt al poliției din Kabul, a recunoscut furia și frustrarea rezidenților. „Nu pot ascunde faptul că oamenii sunt supărați”, a spus el.

„Trebuie să se ia o decizie în privința acestui complex.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te