Alimentarea comunităților îndepărtate

DE Juliana Pignataro | Actualizat: 21.06.2019 - 09:19
SALVATOR Fiecare dintre aceste containere poate fi trimis oriunde în lume, dacă există o necesitate majoră - fie că este o zonă îndepărtată sau locul unui dezastru - și poate furniza imediat necesități ca apă potabilă, electricitate și Wi-Fi.

Troy Billett dorește să ofere energie și să purifice apa din întreaga lume, „un container și un sat la un moment dat“

SHARE

În așteptarea celei de-a 50-a aniversări a astronauților NASA care aterizează pe Lună, Newsweek pune accentul pe pionierii în știință și tehnologie care își lansează propriile invenții și cum speră ei să schimbe lumea.

Troy Billett, 25 de ani, este directorul companiei OffGridBox, o inițiativă dedicată furnizării de energie accesibilă și de apă potabilă în comunitățile rurale, și care, în același timp, acreditează antreprenori locali.

Un finalist al concursului „Inițiativa Mohammed bin Rashid pentru energie durabilă și prosperitate globală“, Billett dorește ca aceste containere de 1,8 x 1,8 metri să lumineze satele din întreaga lume.

Care este „Luna“ ta?

Proiectul meu explorator este de a furniza energie regenerabilă accesibilă și apă în condiții de siguranță pentru restul lumii. Un miliard de oameni din întreaga lume au nevoie de acces la aceste două lucruri. Prin această dublă acțiune, putem face într-adevăr o diferență.

Un container în Puerto Rico

Cum funcționează OffGridBox pentru a oferi aceste lucruri?

Avem un mic container de 1,8 x 1,8 metri, ușor de transportat, care are panouri solare deasupra și un mecanism de purificare a apei înăuntru. Fiecare container poate servi până la 2.000 de persoane într-un sat rural.

Care este problema mare pe care doriți să o rezolvați?

Noi numim modelul nostru „rețeaua virtuală“. Persoanele care nu au mai avut acces la apă și energie în case acum pot face o plimbare de cinci minute până la mijlocul satului lor, unde pot obține o baterie pentru a putea face să lumineze câteva becuri și care poate încărca telefoane, precum și pentru a obține 10 litri de apă potabilă sigură - toate pentru doar 18 cenți. Pentru persoanele care trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi, acesta este un produs accesibil, pe care îl pot cumpăra zilnic, săptămânal sau când își doresc.

Trebuie doar trei ore pentru a începe să funcționeze, asigurând energie și apă în satele îndepărtate din țările în curs de dezvoltare

Cum decizi unde trimiți cutiile?

Evaluăm comunitățile și ne străduim să înțelegem nevoile lor pe baza studiilor. Nu presupunem doar că știm ce vor. Dacă vedem că este nevoie de apă curată și energie electrică, atunci trimitem  un container sau un sistem din mai multe containere.

Fiecare dintre ele are nevoie doar de trei ore pentru a începe să producă. Bineînțeles, avem deja permisiunea liderilor locali, dar agitația într-un sat, atunci când se instalează un container, îi face pe oameni să pună întrebări.

Iar acest lucru ne dă ocazia să explicăm cum funcționează și potențialul unui asemenea produs. Ei primesc un kit - un pachet de baterii și un bec pentru a le folosi în casa lor. Le oferim de asemenea o canistră cu apă curată.

Cum se implică și comunitățile?

Avem nevoie de cineva pe teren pentru a supraveghea sistemul - nu putem rămâne acolo pentru totdeauna. Avem nevoie să implicăm și comunitățile locale.

Aceasta a fost bariera reală pe care am depășit-o. Colaborăm cu asociații locale de femei pentru a gestiona sistemul zilnic și pentru a-l menține pe termen lung.

Modelul „plata la fața locului” este accesibil pentru a-ți asigura energie regenerabilă și apă purificată

Este nevoie de patru femei antreprenor pentru fiecare container și un tehnician mai experimentat care supraveghează un sistem de zece containere în cazul unor probleme mai speciale.

Ce ați învățat de la alte persoane care au încercat să abordeze aceste probleme?

Există o mulțime de eforturi filantropice, în principiu, care doar ating problema. Trimiterea a mii de sticle cu apă într-un loc unde nevoia este mare este o soluție temporară.

Nu este o soluție pe termen lung a problemei. Cred că ceea ce este necesar este o soluție sustenabilă din punct de vedere financiar, dar care să aibă și impact. Nu putem fi singura soluție, dar cred că suntem  începutul a ceea ce o să vină.

Unde sunt containerele acum? Cât de aproape sunteți de ceea ce ați putea defini un succes?

Am început într-un sat cu 50 de familii. De atunci, am obținut suficiente fonduri pentru a implementa 50 de containere în Rwanda.

Dar, în Rwanda, doar necesarul a 20% din piață ar fi de 1.000 de containere. Avem destul spațiu pentru a crește. Și asta e doar în Rwanda.

Viziunea este de a sluji miliardul de oameni de pe tot globul. Dar trebuia să începem de undeva, la un moment dat, dintr-un sat.

Cum crezi că va arăta lumea în 20 de ani, dacă reușești?

Cu mai multe organizații și guverne și chiar corporații care colaborează pentru a permite accesul în comunitățile rurale, vom vedea un viitor mai strălucitor.

Investițiile în tehnologii ce permit întărirea economică constituie calea pentru ca omenirea să aibă succes.

Troy Billett, director OffGridBox

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te