Echipa de campanie a lui Trump şi doi alegători acuză în această plângere depusă luni sistemul de vot prin corespondenţă din Pennsylvania de ”lipsă de transparenţă şi verificabilitate”, spre deosebire de votul în persoană.
Oficialii electorali din acest stat sunt acuzaţi de încălcarea Constituţiei Statelor Unite prin crearea unui ”sistem ilegal” care prevede o supervizare mai importantă în privinţa votului în persoană decât a votului prin corespondenţă.
Donald Trump, care a încercat cu regularitate în ultimele luni să discrediteze intergritatea alegerilor prezidenţiale americane, denunţând fără probe fraude, a ameninţat că va purta până la sfârşit o bătălie judiciară, cu speranţa de a inversa rezultatele în statele care i-au permis rivalului său, preşedintele-ales Joe Biden, să obţină victoria în alegerile de la 3 noiembrie.
Echipa de campanie a lui Trump şi republicani şi-au multiplicat recursurile în justiţie după ziua alegerilor (”Election Day”) vizând presupuse nereguli electorale.
În Georgia şi Michigan, judecători au respins deja plângerile.
Secretarul american al Justiţiei William Barr a autorizat luni procurorii federali să ancheteze cu privire la ”acuzaţii substanţiale de nereguli la vot şi înregistrarea voturilor”.
Barr le cere procurorilor, în această scrisoare - pe care Reuters scrie că a consultat-o şi care constituie prima comunicare a secretarului după alegeri - să nu ancheteze plângeri ”fanteziste”.
Liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell a apreciat luni că preşedintele în exerciţiu are dreptul să facă demersuri cu privire la posibile ”nereguli” electorale.
Joe Biden a obţinut, au anunţat sâmbătă posturile americane de televiziune, o victorie în Pennsylvania, care i-a permis să depăşească pragul de 270 de voturi în Colegiul Electoral, necesar pentru a fi numit preşedintele Statelor Unite.