Alegeri locale în UK: conservatorii au obţinut o victorie istorică în bastionul laburist Hartlepool

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.05.2021 - 11:20
Partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson a marcat o victorie istorică în circumscripţia Hartlepool. / Foto: hartlepoolmail.co.uk

Partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson a marcat o victorie istorică în circumscripţia Hartlepool, unde un candidat al său a obţinut mandatul de deputat pentru prima dată după mai bine de 50 de ani în acest bastion laburist din nord-estul Angliei, potrivit Reuters.

SHARE

Conform acestor rezultate oficiale, printre primele anunţate după alegerile locale şi regionale desfăşurate joi, conservatoarea Jill Mortimer a primit 15.529 de voturi la Hartlepool, aproape dublu faţă de scorul înregistrat de contracandidatul său laburist Paul Williams (8.589).

Victoria îi oferă lui Boris Johnson o majoritate şi mai consistentă în Camera Comunelor

Această victorie categorică îi oferă lui Boris Johnson o majoritate şi mai consistentă în Camera Comunelor şi va creşte presiunea asupra liderului laburist Keir Starmer, criticat deja pentru neîndeplinirea promisiunii de a revigora partidul după dezastrul electoral din 2019.

Citește și: Ești influencer pe Twitter, poți primi „bacșișuri” de la urmăritori

„Este un rezultat istoric”, a declarat Amanda Milling, copreşedinte al Partidului Conservator, după numărarea voturilor.

Scrutinul de la Hartlepool a fost convocat în urma demisiei unui deputat laburist în martie şi este unul din zecile care au avut loc joi pe teritoriul Regatului Unit, începând de la cele pentru consilii locale şi până la alegerile pentru parlamentele din Scoţia, Anglia şi Ţara Galilor.

Celelalte rezultate urmează să sosească în câteva zile, dat fiind că restricţiile antiepidemice au complicat procesul de numărare.

Citește și: Lanțul hotelier Hilton a cumpărat castelul unde filma Sergiu Nicolaescu, pe Valea Dosului

Cota lui Boris Johnson pare să beneficieze de pe urma succesului campaniei masive de vaccinare, care a pus Marea Britanie pe drumul spre normalitate, în pofida unui bilanţ nefast al epidemiei, cu peste 127.000 de morţi, şi a mai multor scandaluri, printre cel legat de finanţarea renovării apartamentului său din Downing Street.

Rezultatul de la Hartlepool continuă o tendinţă stabilită de Boris Johnson în alegerile generale din 2019, când a 'spart' aşa-numitul 'zid roşu' laburist din nordul şi centrul Angliei, obţinând o majoritate absolută în parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.