Alegeri anticipate în Austria din cauza Rusiei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.05.2019 - 17:46
Heinz-Christian Strache Foto: Guliver / Getty Images

În Austria vor fi convocate alegeri legislative anticipate, a anunţat, sâmbătă seară, cancelarul conservator Sebastian Kurz, după destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă.

SHARE

Coaliția s-a destrămat după ce vicecancelarul Heinz-Christian Strache, lider al partidului de extremă dreaptă, partidul Libertății (FPÖ), și-a dat demisia, după ce a fost filmat cu camera ascunsă, în timp ce accepta finanţare pentru partidul său, din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus, relatează Reuters.

„I-am propus preşedintelui (Alexander Van der Bellen) convocarea alegerilor anticipate cât mai curând posibil. Prea mult este prea mult”, a spus el Sebastia Kurz.

El a trecut în revistă scandalurile în care a fost implicat Partidul Libertăţii (FPÖ), cu care formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), s-a aliat la guvernare după alegerile din 2017. 

Preşedintele Van der Bellen a acceptat convocarea alegerilor legislative anticipate, pe care le-a catalogat drept necesare în actualul context politic. Data alegerilor nu este încă stabilită, o variantă vehiculată neoficial fiind jumătatea lunii septembrie.

Social-democraţii au anunţat, la rândul lor, că susţin convocarea anticipatelor.

Scandalul a izbucnit vineri după-amiază, când publicaţiile germane „Der Spiegel” şi „Süddeutsche Zeitung” au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă, într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.

Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus.

Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.

Strache şi-a dat sâmbătă demisia din postul de vice-cancelar şi din cel de preşedinte al (FPÖ), dar a acuzat „o campanie de dezinformare” împotriva sa.

Însă el a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte „agenţi provocatori” care l-au invitat la o întâlnire „stropită cu alcool”, într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -