AIEA s-a speriat de atacurile Rusiei asupra Centralei Nucleare de la Zaporoje

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.04.2024 - 10:15
AIEA s-a speriat de atacurile Rusiei asupra Centralei Nucleare de la Zaporoje - Foto: Profimedia Images
AIEA s-a speriat de atacurile Rusiei asupra Centralei Nucleare de la Zaporoje - Foto: Profimedia Images

AIEA s-a speriat de atacurile Rusiei asupra centralei Nucleare de la Zaporoje. Atacuri recente la Centrala Nucleară ucraineană Zaporoje pot ”marca începutul unui nou front al războiului extrem de periculos”, spune AIEA.

SHARE

AIEA s-a speriat de atacurile Rusiei asupra centralei Nucleare de la Zaporoje. Atacuri recente la Centrala Nucleară ucraineană Zaporoje pot ”marca începutul unui nou front al războiului extrem de periculos”, spune AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică).

Agenţia trage un semnal de alarmă prin directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Rafael Grossi.

AIEA s-a speriat de atacurile Rusiei asupra centralei Nucleare de la Zaporoje

Ele ”ne-au făcut să intrăm într-o fază crucială” a conflictului, a avertizat Rafael Grossi în deschiderea unei reuniuni, la Viena, a celor 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor, convocat de urgenţă la apelul Rusiei şi Ucrainei.

Instalaţia Zaporojie (ZNPP), ocupată din martie 2022 de Rusia, în sudul Ucrainei, a fost ţinta unei serii de atacuri cu dronă. Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste atacuri.

Acestea sunt ”primele (atacur) din noiembrie 2022 care ţintesc în mod direct centrala”, cea mai mare din Europa, potrivit instanţei ONU, care dispune de experţi la faţa locului.

Citeşte şi: Mine antipersonal văzute la Zaporoje, de AIEA, în instalaţia centralei nucleare de la Energodar

”Atacurile trebuie să înceteze”, iar atacarea unei instalaţii nucleare ”nu este absolut deloc o opţiune”, a subliniat Rafael Grossi, care a îndemnat din nou la ”reţinere maximă”.

La ieşirea de la reuniune - care a durat trei ore şi jumătate -, ambasadorul rus la AIEA Mihail Ulianov s-a declarat ”satisfăcut de dicuţii” şi şi-a exprimat speranţa ca ele s-i determine pe ucraineni ”să înceteze aceste acţiuni periculoase cvasicotidiene”.

Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a estimat, în faţa membrilor Consiliului, că aceste evoluţii ”foarte îngrijorătoare” amintesc ”riscurile pe care le ridică ocupaţia ileaglă a Rusiei” a instalaţiei nucleare.

Citeşte şi: Rusia atacă masiv Regiunea Zaporoje. Din nou este pericol la Centrala Nucleară Energodar

Moscova ”trebuie să-şi retragă imediat, fără condiţii şi complet toate forţele şi echipamentul militar”, a insistat UE. ”Aceasta este singura soluţie în vederea unei minimalizări a riscului unui accident nuclear”, a subliniat UE.

După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Consiliul Guvernatorilor a adoptat patru rezoluţii prin care condamnă acţiunile Rusiei împotriva instalaţiilor nucleare ucrainene. Centrala Zaporojie se află la Energodar, de-a lungul fluviului Nipru, care constituie linia naturală a frontului între ruşi şi ucraineni, conform News.ro.

În prezent oprită, centrala nucleară a fost vizată în atacuri şi bombardamente de mai multe ori de la începutul, în urmă cu peste doi ani, al războiului. Moscova şi Kievul şi-au atribuit de fiecare dată responsabilitatea reciproc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te