Agenția norvegiană pentru protecția copilului obligată de CEDO să respecte familia

DE Elena Andrei | 26.05.2022 - 16:30
Norvegia, obligată de CEDO să respecte familia/foto: ecpr.eu

CEDO a intervenit ca agenția norvegiană de protecție a copilului Barnevernet să respecte drepturile familiei și ale copiilor, la insistența avocaților și al activiștilor pentru drepturile omului.

SHARE

Norvegia a fost condamnată de mai multe ori în legătură cu Articolul 8 din Convenție, ce prevede că orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a declarat pentru agenția Anadolu avocatul specializat în drepturile omului Stephanos Stavros.

„În Norvegia, este mult mai ușor pentru autoritățile de protecție a copilului să ia copiii de la părinții lor naturali și să îi dea în grija autorităților publice, întrerupând orice contact între copii și părinții lor naturali", a declarat Stavros.

CEDO a fost deosebit de critică față de decizia de a tăia legăturile dintre un copil și familia sa biologică.

„Norvegia a fost forțată să ia măsuri pentru a se conforma hotărârilor instanței, iar acum suntem în curs de revizuire pentru a vedea dacă aceste măsuri au fost adecvate", a adăugat avocatul.

Începând din 2015, practicile Barnevernet, care au constat în principal în îndepărtarea copiilor de familiile lor invocând "abuzuri", au fost foarte criticate atât în interiorul, cât și în afara țării.

Lipsa evaluărilor relevante și ignorarea diferențelor culturale în luarea deciziilor privind cazurile de „îndepărtare a copiilor" se numără printre principalele motive care au stat la baza criticilor.

La 10 septembrie 2019, CEDO a decis că Norvegia încalcă Articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Citește și

Liceu „viciat”: Absolventul unui colegiu de mate' - fizică obține nota 2,5 la BAC, la matematică

Decizia Guvernului în privința elevilor care vin din Ucraina. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

Condițiile create de autorități au dus la o întrerupere a legăturilor reale dintre părinții naturali și copiii lor și la adoptarea copiilor din cauza contactului limitat, a precizat Stavros.

„Existau vizite de contact, de exemplu, de două sau trei ori pe an, de două ore de fiecare dată, iar apoi, trei ani mai târziu, concluzia era că acel copil nu avea nicio legătură reală cu părinții naturali. Dar tocmai decizia autorităților de a limita contactul copilului cu părinții săi naturali a dus la inexistența legăturii naturale", a subliniat acesta.

„Ocazional, există neînțelegeri cu privire la activitatea agenției norvegiene de protecție a copilului”, a declarat Kristin Ugstad Steinrem, director la Direcția norvegiană pentru copii, tineret și familie.

„Niciun sistem nu este perfect”, a declarat Steinrem, acceptând revizuirea de către CEDO a sistemului norvegian de protecție a copilului.

Majoritatea cazurilor aduse la CEDO s-au încheiat împotriva Norvegiei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te