Agenți secreți iranieni au planificat răpirea jurnalistei și activistei Masih Alinejad la New York

DE Alexandru Pop | 14.07.2021 - 08:50
Patru agenți secreți iranieni au planificat răpirea unei jurnaliste (Masih Alinejad) la New York/FOTO: Facebook/Masih Alinejad

Justiţia americană a anunţat marţi că a pus sub acuzare patru "agenţi ai serviciului iranian de informaţii" pentru că au planificat răpirea unei jurnaliste de origine iraniană din Statele Unite, militanta anti-voal Masih Alinejad părând să confirme că ea era ţinta, notează AFP.

SHARE

Cei patru indivizi căutau din "iunie 2020" să răpească "o scriitoare şi jurnalistă care a scos în evidenţă încălcările drepturilor omului comise de guvernul iranian", a făcut cunoscut Departamentul de Justiţie al SUA într-un comunicat.

Ei plănuiseră "să ducă victima cu forţa în Iran, unde soarta (sa) ar fi fost incertă în cel mai bun caz", a precizat procurorul Audrey Strauss.

Citește și: Autostrăzile care au sărăcit Moldova

Suspecţii "au utilizat serviciile unor detectivi privaţi pentru a monitoriza, fotografia şi filma" victima şi rudele sale, "în mai multe rânduri" între 2020 şi 2021, potrivit ministerului.

Agenți secreți iranieni au planificat răpirea

Agenţii au căutat o modalitate de a transporta jurnalista în afara Statelor Unite, unul dintre ei informându-se în special despre vedete rapide care oferă "evacuare marină autonomă" de la New York, precum şi despre o călătorie pe mare între New York şi Venezuela, ţară care întreţine "relaţii amicale cu Iranul".

Masih Alinejad este o militantă feministă la originea mişcării anti-voal din Iran, ţară pe care a părăsit-o între timp.

Din Statele Unite, unde s-a stabilit, ea critică regimul iranian şi politica sa şi a primit sprijinul unor vedete ca Meryl Streep, care i s-a alăturat pe scenă la o conferinţă despre drepturile femeii, în 2016.

"În ochii regimului iranian, orice femeie care luptă pentru drepturile sale fundamentale este o criminală", a spus ea în aprilie anul trecut într-un mesaj video adresat parlamentului suedez.

Citește și: Alianța interlopilor: după Mircea Nebunu, Faraonul de la Madrid s-a văzut și cu Cordunenii

Nefiind menţionată în comunicat, ea a părut să confirme că a fost ţinta acestui proiect, răspunzând cu un "mulţumesc" la un mesaj pe Twitter referitor la inculpările anunţate.

Această reţea, descoperită de FBI, viza şi alte victime care trăiau mai ales "în Canada, în Marea Britanie şi în Emiratele Arabe Unite", împotriva cărora au încercat să desfăşoare aceleaşi mijloace de supraveghere, potrivit procurorilor.

Cei patru agenţi sunt Alireza Shavaroghi Farahani, Mahmoud Khazein, Kiya Sadeghi şi Omid Noori.

Un al cincilea iranian care locuieşte în California, Niloufar Bahadorifar, este suspectat că a participat la finanţarea acestui proiect, arată Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te