AFACEREA MAGNITSKY. Investitor britanic, arestat în Spania în urma unor șicane ale Rusiei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.05.2018 - 13:23

William Browder, investitor britanic extrem de critic al Kremlinului, lobby-ist pentru sancționarea drastică a Rusiei de către SUA, a fost arestat miercuri în Spania, pentru scurt timp, din cauza unui mandat de arestare despre care Interpol spune că nu a existat niciodată.

SHARE

Browder a fost și șeful avocatului Serghei Magnitski, mort în 2009 într-o închisoare din Rusia. 

"William Browder a fost transferat la o secţie de poliţie pentru că a existat un mandat de arestare al Interpol pe numele său, dar s-a dovedit că acest mandat nu mai este în vigoare. Aşa că a fost lăsat în libertate", a precizat un purtător de cuvânt al Poliţiei spaniole. El a adăugat că "un mandat de arestare caduc trebuie şters din programul informatic, dar în acest caz, Interpol nu l-a şters".

Mandat de arestare misterios

Cu toate acestea, Interpol a asigurat că Browder nu a fost pus niciodată pe lista de persoane căutate. "Nu există şi nu a existat niciodată o notificare roşie" emisă împotriva lui Browder, a precizat biroul din Lyon (Franța) al Interpol.

William Browder și-a anunţat arestarea, pe Twitter. "Urgent: Am fost arestat de poliţia spaniolă la Madrid, în baza unui mandat de arestare Interpol la cererea Rusiei", a scris el.

După eliberare, a postat un nou mesaj, tot pe Twitter: ” Secretarul general al Interpol la Lyon a informat poliţiştii să nu aplice o nouă notificare roşie prezentată de Rusia (...) Este a şasea oară când Rusia abuzează de Interpol în cazul meu", a susţinut el. Apoi a dezvăluit că se află în Spania pentru a furniza informaţii autorităților anticorupţie ”despre cantitatea imensă de bani din afacerea Magnitski ce a ajuns în Spania".

Afacere de corupție

Omul de afaceri  refuză să se întoarcă în Rusia după ce a fost condamnat în contumacie, în 2017, la  9 ani închisoare de către un tribunal din Moscova, fiind găsit vinovat de "faliment deliberat şi evaziune fiscală". Anterior, în 2013, fusese condamnat pentru "evaziune fiscală la scară mare în bandă organizată".

Fostul său angajat, juristul rus Serghei Magnitski, a fost arestat în 2008, după ce a denunţat un vast complot financiar al Poliției și Fiscului, în detrimentul Statului rus şi Hermitage Capital, patronat de Browder. El a murit în închisoare în 2009 la vârsta de 37 de ani, după ce a fost bătut şi lipsit intenționat de îngrijire medicală. 

___________

Foto: Gulliver/Getty Images

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.