Aeronavă de cercetare a Rusiei, în spațiul aerian al Suediei. Avioanele de luptă NATO, în alertă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.04.2024 - 08:39
Aeronavă de cercetare a Rusiei, în spațiul aerian al Suediei. Avioanele de luptă NATO, în alertă - Foto: X/Swedish Air Force
Aeronavă de cercetare a Rusiei, în spațiul aerian al Suediei. Avioanele de luptă NATO, în alertă - Foto: mil.in.ua

Aeronavă de cercetare a Rusiei, în spațiul aerian al Suediei. Avioanele de luptă NATO, în alertă. Forțele aeriene suedeze au raportat că avioanele lor de luptă, sprijinite de avioane de luptă germane, au interceptat o aeronavă de recunoaștere rusă Il-20 în largul coastei suedeze

SHARE

Aeronavă de cercetare a Rusiei, în spațiul aerian al Suediei. Avioanele de luptă NATO, în alertă.

Echipa de Investigare a Incidentelor Forțelor Aeriene Suedeze a raportat că un Il-20 rusesc a intrat în „regiune de informații de zbor”, la sud-est de Blekinge.

Au fost ridicate la interceptare două avioane Eurofighter germane, care erau în așteptare la o bază din apropierea orașului german Laage.

Aeronavă de cercetare a Rusiei, în spațiul aerian al Suediei. Avioanele de luptă NATO, în alertă

„Identificarea vizuală a fost efectuată împreună cu două Eurofighter germane care se aflau în stare de pregătire din partea NATO, care au decolat de pe aerodromul Laage din Germania”, au comunicat Forțele Aeriene Suedeze, potrivit mil.in.ua.

Aeronava militară rusească nu a transmis codul transponder care să indice poziția și altitudinea, nici nu a transmis un plan de zbor sau un comunicat către controlorii de trafic aerian, a spus NATO.

„Avioanele de luptă NATO sunt în alertă non-stop și gata să decoleze în cazul unor zboruri suspecte sau neanunțate în apropierea spațiului aerian al aliaților noștri”, au declarat reprezentanții NATO.

La sfârșitul săptămânii trecute, Forțele Aeriene Germane au ridicat avioanele de luptă deasupra Mării Baltice pentru a intercepta un Il-20 rusesc.

Avioanele de recunoaștere Il-20 au fost dezvoltate în Uniunea Sovietică pe baza aeronavei de pasageri Il-18 prin integrarea unei stații de recunoaștere radio și a unei stații de supraveghere radar sub fuzelaj.

Citește și: Un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie, spune un oficial european

Din anii 1970 au fost fabricate doar 20 de astfel de avioabe. Doar câteva dintre acestea au fost modernizate și sunt încă în funcțiune.

NATO a declarat că și-a consolidat apărarea aeriană pe flancul estic ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, crescând numărul de avioane de luptă și zboruri de recunoaștere, precum și extinzându-și rețeaua de apărare aeriană la sol.

Citește și: VIDEO Germania a desfășurat primii militari în Lituania. Au tancuri Leopard îndreptate spre Rusia

În 2023, avioane NATO din Europa au fost ridicate de peste 300 de ori pentru a intercepta avioanele militare rusești care se apropiau de spațiul aerian al Alianței, majoritatea interceptărilor având loc deasupra Mării Baltice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te