Adversarii pentru alegerile din SUA: Donald Trump, Joe Biden și coronavirusul

DE Adelina Sahlean | 19.03.2020 - 13:23
The Wall Street Journal

Pentru preşedintele SUA, Donald Trump, este cert că Joe Biden va fi candidatul democrat la alegerile prezidenţial din noiembrie, dar liderul de la Casa Albă are un adversar mult mai periculos - coronavirusul care perturbă campania electorală.

SHARE

În urmă cu puţin peste o săptămână, miliardarul republican părea liniştit. El îşi înmulţise mitingurile electorale, ironizând de fiecare dată în faţa miilor de susţinători ai săi divizările din Partidul Democrat, aflat în proces de a-şi desemna un candidat, comentează AFP. 

Datele problemei s-au schimbat însă radical odată cu explozia cazurilor de coronavirus pe teritoriul SUA.

Ţara trăieşte în ritmul restricţiilor de călătorie şi al măsurilor de distanţare socială, economia primei economii a lumii cunoaşte o scădere, iar riscul recesiunii este tot mai real. Frica a luat locul optimismului. Lupta contra propagării epidemiei COVID-19 l-a constrâns pe Donald Trump să-şi întrerupă campania electorală şi să renunţe la evenimentele care atrăgeau mii de simpatizanţi de-ai săi.

În schimb, fostul vicepreşedinte Joe Biden a înregistrat o revenire în forţă. Cu 19 victorii din cele 27 de alegeri primare democrate, proces de asemenea perturbat de criza provocată coronavirus, el a reuşit să coaguleze tabăra moderată din Partidul Democrat şi a luat un avantaj aproape insurmontabil în faţa ''socialistului'' Bernie Sanders în cursa pentru obţinerea candidaturii democrate.

Şi contra epidemiei COVID-19, Biden nu ezită să-şi pună în valoare experienţa de vicepreşedinte al lui Barack Obama, când a participat la lupta împotriva Ebola şi a gestionat planul de salvare a economiei americane după criza financiară din 2008.

''Viitorul preşedinte va trebui să ne salveze reputaţia, să reconstruiască încrederea în liderii noştri şi să mobilizeze ţara şi aliaţii noştri pentru a face faţă rapid noilor provocări, cum sunt pandemiile viitoare'', a afirmat miercuri Joe Biden.

De partea sa, Donald Trump se confruntă cu critici faţă de răspunsul iniţial al guvernului său în faţa epidemiei. Un sondaj de opinie NPR/PBS/Marist, publicat marţi, indica faptul că 60% dintre americani nu au deloc încredere sau au puţină încredere în declaraţiile liderului american privind criza.

Timp de mai multe săptămâni, Trump a părut să minimizeze riscurile, afirmând în special că infecţia cu SARS-CoV-2 nu este atât de periculos precum gripa sezonieră şi că va dispărea în câteva zile, asta fără a mai menţiona declaraţiile sale privind ''virusul chinez'', care amintesc de stigmatizarea imigranţilor mexicani în timpul campaniei electorale din 2016.

Criticat dur şi de presă, Trump a anunţat un ajutor masiv pentru economie în valoare de 1.000 de miliarde de dolari şi s-a prezentat miercuri drept un preşedinte ''în vreme de război'' contra unui ''duşman invizibil''.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -