Acuzat că a plagiat în teza de doctorat, ministrul german al Familiei a demisionat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.05.2021 - 17:27
Ministrul german al Familiei, Franziska Giffey, considerată o stea în ascensiune a Partidului Social Democrat (SPD), a demisionat. / Foto: handelsblatt.com

Ministrul german al Familiei, Franziska Giffey, considerată o stea în ascensiune a Partidului Social Democrat (SPD), a demisionat, din cauza unor suspiciuni de plagiere a tezei de doctorat, relatează AFP.

SHARE

Franziska Giffey, care intenţionează să rămnă candidata SPD în alegerile regionale din Berlin prevăzute în septembrie, unde vizează primăria, şi-a prezentat demisia într-o şedinţă de Guvern, a anunţat Ministerul Familiei, Bătrânilor şi Tineretului.

”Accept această decizie, faţă de care am un mare respect, dar şi un regret la fel de mare”, a declarat cancelarul conservator Angela Merkel, într-un discurs la o conferinţă privind cercetarea, informează news.ro.

Citește și: Oficial: Tudorel Toader a supervizat un doctorat plagiat grosolan - cel al lui Codruț Olaru, DIICOT

Merkel i-a mulţumit lui Giffey ”din inimă” pentru ”colaborarea foarte bună” în cadrul coaliţiei. 

Ministrul german al Justiţiei, Christine Lambrecht urmează să preia portofoliul până la scrutinul legislativ de la 26 septembrie, a anunţat SPD.

Scandalul de plagiat o afectează pe Franziska Giffey din 2019

Un ministru popular, care a crescut în fosta RDG, la fel ca şi cacelarul, ea a intrat în Guvernul de coaliţie al conservatorilor şi social-democraţilor în 2018, după ce şi-a consolidat poziţia politică în calitate de primar al cartierului cu probleme Neukölln din Berlin.

”Discuţii au reapărut în ultimele zile cu privire la teza mea (de doctorat) din 2010”, a precizat Giffey.

Citește și: Plagiatorul Bodog, senator PSD, ex-ministru la Sănătate, numit cadru didactic asociat la UMF Cluj

Ea reafirmă că şi-a scris teza de doctorat ”cu deplină bună-credinţă”, iar în pofida faptului că verificarea lucrării nu s-a încheiat, îşi asumă consecinţele acestui scandal ”persistent şi apăsător” şi anunţă că părăseşte Guvernul.

Filiala SPD din Berlin, a cărei vicepreşedintă este, şi berlinezii ”pot conta pe mine”, afirmă ea, referindu-se la candidatura sa la primăria capitalei germane.

SPD şi-a reiterat ulterior susţinerea faţă de Giffey.

Franziska Giffey este acuzată de platforma colaborativă „VroniPlag Wiki” de faptul că şi-a plagiat în parte teza în ştiinţe politice consacrată în 2010 funcţionării Europei, prezentată la Universitatea Liberă din Berlin.

Potrivit site-ului, aproximativ 49 dintre cele 265 de pagini ale tezei sunt suspectate de plagiat - de la citate neatribuite autorilor  acestora şi până la copierea din alte lucrări.

Universitatea şi-a dat acordul în 2019 ca ministrul să-şi păstreze titlul de ”doctor”, dar i-a dat un blam, care alimentează suspiciuni şi îndemnuri la demisie.

O nouă examinare a tezei, lansată în 2020, este în curs.

Cu speranţa de a pune capăt scadalului, ea a renunţat, anul trecut, la titlul de doctor, foarte în vogă în Germania.

Miniştrii conservatori al Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg şi al Educaţiei Annett Schavan au demisionat în 2011 şi, respectiv, 2013 în urma unor acuzaţii similare.

Actuala preşedintă a Comisiei Europene CE) Ursula von der Leyen, luată în colimator în 2015 de site-ul VroniPlag Wiki, a fost exonerată de către Universitatea de medicină din Hanovra, în pofida unor ”lacune evidente” în atribuirea unor referinţe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te