A murit Henry Kissinger, strategul politicii externe a SUA. Avea 100 de ani

DE Adina Mutăr | 30.11.2023 - 05:05
A murit Henry Kissinger, strategul politicii externe a SUA - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
A murit Henry Kissinger, strategul politicii externe a SUA - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

A murit Henry Kissinger, strategul politicii externe a SUA. Avea 100 de ani. Kissinger a murit în casa sa din Connecticut.

SHARE

A murit Henry Kissinger, considerat strategul politicii externe a SUA, care a ocupat funcția de secretar de stat sub președinții Richard Nixon și Gerald Ford în perioada 1969-1977 și a rămas un pion al politicii externe a SUA. 

Kissinger a murit în casa sa din Connecticut, la vârsta de 100 de ani. 

S-a născut în Germania și a fugit în SUA împreună cu familia în 1938, pe fondul persecuției evreilor, obținând cetățenia americană la 19 iunie 1943.

 A murit Henry Kissinger, strategul politicii externe a SUA. Avea 100 de ani

La scurt timp după obținerea cetățeniei americane, este recrutat în armată și trimis ca translator de germană pe lângă Serviciul de Contraspionaj al Armatei Americane.

Din 1968, lucrează pentru Richard Nixon, fiindu-i consilier pe timpul campaniei prezidențiale.

În timpul mandatelor lui Richard Nixon, Henry Kissinger a fost consilier pe probleme de securitate națională (1969-1973) și, mai târziu, secretar de Stat în perioada 1973-1974.

Kissinger a rămas la Casa Albă și pe timpul Administrației Gerald Ford, păstrând funcția de secretar de Stat (1974-1977).

A jucat un rol central în deschiderea relațiilor cu China, începerea destinderii relațiilor cu Uniunea Sovietică, încheierea războiului din Vietnam, negocierea încheierii războiului Israelului de Yom Kippur din 1973.

A câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru că a ajutat la orchestrarea Acordului de Pace de la Paris din 1973, care a negociat ieșirea armatei SUA din Vietnam, premiu contestat până în prezent.

Presa americană spunea despre consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Nixon că el este, de fapt, „adevăratul președinte”.

De aceea a și fost acuzat de asistarea la zdrobirea mișcărilor comuniste, de aprobare a invaziei Indoneziei în Timorul de Est, de implicare directă în răsturnarea regimului Allende în Chile, aceste decizii având ca rezultat pierderea a sute de mii de vieți și sute de mii de dispariții.

Kissinger a părăsit Casa Albă în 1976, odată cu alegerea lui Jimmy Carter ca președinte.

A continuat să joace roluri minore în Administrațiile Reagan și prima Administrație Bush, fiind susținut de grupul neo-conservator care a dominat Partidul Republican în anii 1980. 

Ca membru senior al Grupului Bilderberg, Bohemian Grove și Comisiei Trilaterale, Kissinger a avut o mare influență la nivel internațional.

A părăsit Casa Albă în 1976, odată cu alegerea lui Jimmy Carter ca președinte și și-a continuat activitățile diplomatice printr-o firmă de consultanță ce-i poartă numele.

Pe planul afacerilor, a participat în numeroase alte consilii de conducere ale unor companii, inclusiv Hollinger International. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te